28

Wykman (MUF): ”Det är en seger för hela Gaza ”

Posted maj 31st, 2010 in Homepage, Politik and tagged , , , , , by Fredrik Pettersson

Bloggaren Scaber Nestor har gjort en skämdump på Niklas Wykmans (MUF) statusuppdatering om Ship to Gaza

Enligt israeliska medier dödades 16 personer och ett 60-tal skadades när israeliska soldater bordade fartyg i konvojen Ship to Gaza som var på väg till Gaza med förnödenheter i morse, det rapporterar nu flera svenska medier.

Den hittills mest osmakliga reaktionen kommer från Moderata Ungdomsförbundets (MUF) ordförande Niklas Wykman.

– Det är lättande att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Det är en seger för hela Gaza!

Citatet är hämtat av bloggaren Scaber Nestor från Wykmans Facebook-uppdatering och är en kommentar från Wykman på hans eget tidigare statusuppdatering från i lördags i vilken har kungör att:

– Ship to Gaza är storpolitik och krigsprovokation förklätt till välgörenhet. Tycker att det är osmakligt att utnyttja människorna på Gaza i en ideologisk kamp mot Israel. Om Gazabornas bästa vore syftet kan man ju fråga sig varför S.t.G. inte accepterat erbjudandet från Israel att frakta hela lasten direkt till människorna?

Att kalla ovanstående citat för osmakligt är ett understatement. Avbön eller avgång är det rimliga i detta läge, det sistnämnda kravet borde rimligtvis komma från Wykmans egna medlemmar.

[UPPDATERAD 10:45] Niklas Wykman har under förmiddagen utvecklat sitt resonemang ytterligare, meddelar SVT:

[UPPDATERAD 13:10] Nu höjs röster mot Wykman även från de egna leden. Den frispråkige bloggaren Fredrik Antonsson aka. Tokmoderaten kallar Wykman för politiskt enögd och skriver att han skäms över MUF-ordförandens uttalanden:

/…/ om Hans Linde nu råkar ha en överman i enögdhet så är det MUF:s ordförande Niklas Wykman. Med ett antal synnerligen klantiga och opassande kommentarer så målar sig nidbilden av en politisk cyklop fast på de flestas hornhinnor.

Jag skäms över Wykmans uttalanden denna morgon, som partivän, som vän av Israel, som vän av det palestinska folket och som en anhängare av tvåstatslösningen där Palestina och Israel lever sida vid sida.

/…/ Just nu sitter jag och funderar på om jag någonstans i mina flyttkartonger har kvar en 30-år gammal knappnål med texten ”Skinheads har mer hår än hjärna” – av någon outgrundlig anledning känner jag att ha den på rockslaget en dag som denna.

[UPPDATERAD 14:29] Ytterligare M-röster höjs nu mot Wykman, men fortfarande är det alltjämt tyst från partistyrelsen

Även Hampus Magnusson, ordförande för MUF:s Göteborgsdistrikt, kritiserar nu MUF-ordföranden Niklas Wykman hårt efter morgonen Facebook-uppdateringar och uttalanden om Israels attack mot Ship to Gaza-konvojen.

– Jag tror detta är ett medialt utspel, ett rop på uppmärksamhet, säger Magnusson i en intervju med SVT.

– Det är inte helt ovanligt att det blir hastigt, onyanserat och mycket naivt när Niklas uttalar sig i utrikespolitiska frågor.

Magnusson glider på frågan om Wykman kan sitta kvar som MUF-ordförande efter dagens utspel.

– Hans förtroende kommer att prövas vid nästa stämma nu i november, det blir upp till medlemmarna!

Fortfarande har inget officiellt uttalande kommit från Moderaternas partistyrelse, i vilken Wykman är ledamot.

_________________
NOT: Niklas Wykman är också ledamot i Moderaternas partistyrelse.

Relaterat: Politikerbloggen, AB, SVT, Frihet, Högberg, Calle Fridén, Mats Engström, Röda berget, Alliansfritt Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.

28 Responses so far.

 1. emil skriver:

  Nu får du väl lugna ner dig lite. Så länge Mona Sahlin inte avgår , så behöver ingen annan avgå heller. Ni har satt gränsen själva. Tobleronetrams. Låt Israelerna försvara sina liv.

 2. Tack Emil för den insiktsfulla analysen. Intressant att du anser att olovligt chokladbitsinköp för ca 15 år sedan är att likställa med 16 dödade och 60 skadade.

 3. Kalle skriver:

  En intressant moderat. Det är i dumhuvudena man får inblick i partiets själ.

  Att en hjälp- och protestsändning kunde vara en ”ideologisk kamp” mot Israel är tydligen tillräckligt skäl dels för att förbjuda skeppen att komma fram, till och med för att skjuta ihjäl tiotals av de obeväpnade aktivisterna.

  SvD formulerar sig försåtligt och tecknar bilden av att de israeliska soldaterna blivit överfallna, utan att egentligen stå för de uppgifterna. Rapporteringen är totalt annorlunda mot vad den skulle varit om något så bisarrt skulle ha hänt i en annan ”demokrati”.

  Svenska armén tvingades nyligen öva underkuvande av svenskar, vid övningar i Norrland och Skåne. B-styrkan bedrev väl ”ideologisk kamp” mot svenska staten. Sverige kommer under deras ledning att degenerera till en lika fin demokrati som Israel.

 4. markus skriver:

  Om de på StG använder våld, vilket har skett, ska då de israeliska soldaterna inte försvara sig?

 5. Linus skriver:

  Emil, jag vill minnas att Mona Sahlin faktiskt avgick.

 6. […] mest vidriga uttalandet här i Sverige kommer från MUF:s ordförande Niklas Wykman (som hotade med att avgå […]

 7. scaber nestor skriver:

  Det har kommit en ny uppdatering på Wykmans FB-sida.
  Och jag tvivlar på att han har planer för avbön.

  http://svt.se/2.128339/1.2022484/muf-ordforanden_en_seger_for_hela_gaza?lid=puff_2022484&lpos=rubrik

 8. emil skriver:

  I Oslo-avtalens GAZA-JERICHO AGREEMENT ANNEX I, Article XI står klart och tydligt att främmande farkoster inte får komma närmare Gazas kust än 12 sjömil. Inom 12 sjömil har Israel rätt att vidtaga alla nödvändiga åtgärder mot farkoster misstänkta att användas för terroristaktiviteter, eller för att smuggla vapen, ammunition, narkotika, varor eller deltaga i några som helst illegala aktiviteter. Det är helt klart att Ship to Gaza-båtarna deltager i illegala aktiviteter, tex. finns det 800 aktivister ombord som saknar besöksvisum. Att båtarna kan misstänkas ha vapen, ammunition eller narkotika ombord är också ganska naturligt. Israel har också utropat en 20 sjömils sk. exclusion zone, ett helt legitimt och lagligt tillvägagångssätt. Tex. utropade UK en 200-sjömils exclusion zone runt Falklandsöarna 1982. Juridiskt sett har Israel således inga som helst problem med att blockera båtarnas intrång inom 12 eller 20-sjömilsområdet.

  De israeliska soldaterna BLEV angripna med knivar och järnrör, i några fall togs de av vapnen och så började naturligtvis skottlossningen. Öppnar man båda ögonen blir det inte lika enkelt som vissa gaptrutar tror…

 9. Ingenjören skriver:

  Emil: ”De israeliska soldaterna BLEV angripna med knivar och järnrör, i några fall togs de av vapnen och så började naturligtvis skottlossningen.”

  Om du anfaller mig med ett järnrör och jag skjuter dig så är det inte självförsvar, det är mord. Israeliska soldater har god tillgång till och är vana att använda ickeskarp ammunition, t ex gummikulor. De valde att inte använda dessa. Du kan vinkla det hur du vill, grundfakta kan du inte förändra.

 10. […] Andersson frågar sig om Wykmans förtroende, Fredrik Petterson refererar även han Scaber Nestor. Emil Broberg och Alliansfritt Sverige är på […]

 11. Elias skriver:

  Markus:

  Hjälpkonvojerna befinner sig på internationellt vatten, därför kan den israeliska militärens handlande inte räknas som någonting annat än olaglig piratverksamhet, och därför har skeppets besättning laglig rätt att försvara sig med våld. Men hur rimligt verkar det att Ship to Gaza skulle ha öppnat eld mot Israeliska kommandosoldater, och på så vis försvåra skeppens absoluta mål – att nå den palestinska befolkningen?

 12. Jens skriver:

  @markus:
  En civiliserad demokrati använder inte soldater mot civila. speciellt när de vet om att de är obeväpnade (yxor och knivar kan nog inte ränkas till den kategorin).
  Ship to Gaza har förberett sig öppet i flera veckor så Mossad har säkert järnkoll på vad som finns ombord – eller hur?

  Det här är ett cyniskt politiskt spel och har inget med Israels säkerhet att göra. Attacken skickar en signal till omvärlden att vi gör som vi vill och vi tar inga hänsyn.

  Tydligast går den signalen till Gazas befolkning. Vad Israel talar om för dem är: ”stick härifrån eller lägg er ned och dö!” Kriget, blockaaden handlar om detta, inte om Hamas. De vet att Hamas är maktlösa och de behöver dem för sin cyniska politik.

  För USA talar de om att ”vi vet att ni inte vet vad ni skall ni göra så vi gör vad vi vill”. Till arabländerna finns hotet om att deras israeliska granne är kapabelt till precis allt.

  Inrikespolitiskt skickar det också signaler. Israel är en militärdemokrati där allt cirkulerar kring att upprätthåla en extern hotbild. Det är bara att hoppas de inte får någon atombombsglad extremist vid rodret först. Så stor är inte skillnaden mellan Nordkorea och Israel om man tänker efter, eller hur?

 13. scaber skriver:

  @Emil
  Det avtalet du hänvisar till har ingen rättslig bäring.

  http://juridikbloggen.wordpress.com/2010/05/31/vidrigt-och-kanske-ett-klart-folkrattsbrott/

  Inte heller juridiskt går dock den israeliska aktionen att ens tillnärmelsevis att försvara. Enligt rapporteringen skedde aktionen på internationellt vatten. Vad stater får göra och inte göra till sjöss, styrs av den internationella havsrättskonventionen, eller snarare, den internationella havsrättskonventionens bestämmelser anses avspegla den folkrätt som skulle gälla även om ingen havsrättskonvention fanns. Den anses utgöra ett uttryck för folkrättslig sedvanerätt.

  Enligt Art. 110, första stycket, i konventionen, får krigsfartyg på internationellt vatten endast borda ett annat fartyg i följande situationer:

  (a) the ship is engaged in piracy;
  (b) the ship is engaged in the slave trade;
  (c) the ship is engaged in unauthorized broadcasting and the flag State of the warship has jurisdiction under article 109;
  (d) the ship is without nationality; or
  (e) though flying a foreign flag or refusing to show its flag, the ship is, in reality, of the same nationality as the warship.

 14. Finn skriver:

  Markus,
  Den Israeliska, tungt beväpnade, militären som på äkta piratmanér bordade skepp med uttalat obeväpnade och tränade anti-våldsaktivister påstår att de blivit angripna med lättare eldgivning och lättare tillhyggen (kniv, påk). Tycker du det känns troligt att dessa personer som har en tydlig agenda och själva har tränat på hur de ska bete sig i fall av bordning, väljer att attackera utbildade militärer mitt i natten? Och om så är fallet, tycker du verkligen att det känns tillförlitligt att en av världens mest avancerade och vältränade arméer känner sig särdeles hotade av en handfull fredsaktivister (alla uppmanades att gömma sig under däck, så det lär knappast vara så att militären blev stormade) med kniv? Och känner du isåfall att det verkar som en skälig motdemonstration att skjuta ihjäl mellan 10 och 20 stycken av dem och skada ett trettiotal?

  Försvar/provokation/vem sköt första skottet, vad spelar det för roll? Det är ett lands armé som angripit och slagit ihjäl fredsaktivister på internationellt vatten. Något du ställer dig bakom?

 15. Finn skriver:

  Och Emil,
  Militären attackerade mer än 60 sjömil utanför kusten, din argumentation har en hel del hål i sig.
  Ungefär som de människor vilka mordet på du försvarar.

 16. JHV skriver:

  Bra att Israel visar sitt rätta ansikte!
  Bra att MUF visar sitt rätta ansikte!

  Ship to Gaza kan ju vara en förtäckt terrororganisation – därför nekas de tillträde.

  Samma sak gäller väl för Röda Korset (nekades tillträde till Gaza för humanitär hjälp, bland annat mediciner januari 2009)
  RK – terrororganisation???

  Eller kanske Läkare utan gränser (nekades tillträde till Gaza för humanitär hjälp, bland annat mediciner januari 2009)
  MSF – terrororganisation???

  Niklas Wykmans inställning är intressant – han kanske kommer in i riksdagen till hösten. Som toppnamn i MUF kan han mycket väl platsa in i en borgerlig regering.

  Tänk bara tanken fullt ut – jordbävning i östra medelhavsområdet. Vilka hjälporganisationer ska tillåtas i Gaza…?

 17. Richard Paulsen skriver:

  Om alla länder där var som Israel hade det varit demokrati i hela Mellanöstern och Asien. Tycker att socialdemokraterna förvränger sanningen och chockas! Bygger moskeer i Sverige? varför görs sådant? Ska svenska behöva fly?

 18. […] Fredrik Pettersson tipsade mig. och källan finns här. […]

 19. Richard,
  Ditt antagande om Israel känns helt befängt. Du får gärna utveckla ditt resonemang.

  Vad gäller moskéer så har det överhuvudtaget ingenting med denna debatt att göra.

 20. […] 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Posted by essbeck Filed in Uncategorized Tags: Gaza, Israel, ship to […]

 21. markus skriver:

  ”Men hur rimligt verkar det att Ship to Gaza skulle ha öppnat eld mot Israeliska kommandosoldater, och på så vis försvåra skeppens absoluta mål – att nå den palestinska befolkningen?”

  Det som visas på de videoklipp som redan finns ute är hur en israelisk soldat som har bordat ett skepp attackeras med järnrör. Fyra israeliska soldater har skadats. Dessa ”fredsaktivister” sympatiserar med Hamas och är givitvis inte ett dugg intresserade av ickevåld

 22. Jerry skriver:

  Den israeliska försvarsmakten har ännu inte släppt ut filmklipp från bordningen. Men alla har brotom att vara experter på vad som har hänt….

  Enligt uppgifter i israelisk TV hade de humanitära aktivisterna även utrustat sig med molotov cocktails – fredsaktivister….

  Har alla redan glömt DARFUR konflikten?!
  Varför kommer inte en SHIP TO DARFUR?!

 23. johan skriver:

  På sätt o vis har han rätt, även om det kanske inte var tanken med hans uttalande.
  För även om man naturligtvis måste beklaga dödandet, så är ju detta en stor PR seger för Gaza och palestinierna i stort.
  Det förvånar mig att Israel kan vara så otroligt klantiga och så totalt göra bort sig gång på gång.
  För att denna seger ska bli fullständig är det viktigt att Hamas nu håller sig i skinnet och inte skjuter raketer, inte uppmanar till självmordsattentat eller andra terrorhandlingar, utan utnyttjar det faktum att man nu har fått en massa nya sympatisörer som vill ställa Israel till svars för denna oerhörda kränkning.

 24. LeoB skriver:

  Mark Klamberg har gjort en försiktig inledande folkrättslig analys av bordningen av Ship-to-Gaza konvojen:

  http://klamberg.blogspot.com/2010/05/folkratten-och-ship-to-gaza.html

  Rekommenderas.

  Sätt gärna det i samband med de uttalanden Frykman gör i SvD: Det är djupt beklaglig att människor har dött. Det måste utredas och i den mån som fel begåtts måste givetvis Israel ställas till svars för det, eller de enskilda personer som är ansvariga.

 25. Kerstin skriver:

  Riksdagsledamot Annelie Enochson (KD):

  ”när Israel bordade fartygen efter att de inte ville stanna och de propalestinska aktivisterna ombord var beväpnande med skjutvapen när de inväntade de israeliska soldaternas stormning”

  ”Enligt israelisk militär är det rätt svårt att beskriva aktivisterna ombord på de olika skeppen som fredsaktivister. “De israeliska soldaterna blev tvungna att försvara sig mot skarpa skott från aktivisterna.””

  ”Att detta är ett väl arrangerat jippo visar sig inte minst när man så snabbt kommer att ha demonstrationer på olika torg och utanför Israeliska ambassader – allt i syfte att demonisera Israel!”!!!!!!!!

 26. […] Niklas Wykman bör ta sig en rejäl funderare över om han på fullt allvar skulle kunna se de döda civilisternas mödrar eller fäder i ögonen samtidigt som han säger att de var nyttiga idioter och terroristkramare. Att de var av en annan åsikt än Niklas ifråga om hjälpsändningar, blockad och Hamas legitimitet behöver väl knappast sägas, men det gör dem inte till vare sig nyttiga idioter eller terroristkramare. Inte heller är det ”en seger för hela Gaza”. […]

 27. […] måste också sägas om MUF:s ordförande Nilkas Wykmans faktiskt helt sjuka utspel om att bordningen av Ship to Gaza, som alltså dödade ett antal personer, är […]

 28. […] bloggar: Johan Westerholm ”Om ship to Gaza och hur tänkte man” och Fredrik Pettersson ”Wykman (MUF): Det är en seger för hela Gaza”. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Gaza, Ship to Gaza, Israel, Palestina. […]

Leave a Reply

MediaCreeper