1

Varför vaccinerar sig så många i Sörmland?

Posted november 4th, 2009 in Homepage and tagged , , , , by Fredrik Pettersson

NYHET. Vaccinationen av riskgrupper i Sörmland har gått över förväntan. Under tre veckor har 82 procent av de personer som lider störst risk att drabbas av komplikationer om de smittas av den nya influensan vaccinerats. Totalt har 34 935 personer fått en spruta med smittskydd. Den höga andelen vaccinerade och det snabba beskedet om resultat är ovanligt i Sverige.

Fyra orsaker kan skönjas redan innan en mer genomgripande nationell utvärdering är gjord:

1. Landstinget Sörmland gick som första landsting tidigt ut och lovade avgiftsfri vaccinering för hela befolkningen vilket, till skillnad från de landsting som inväntade SKL:s beslut, gav organisationen god tid för förberedelser.

2. Sörmland valde som ett av få landsting att koncentrera vaccinationen till en lokal i varje kommun i stället för att sprida ansvaret. Dessutom har varje person ur riskgrupperna fått en personlig kallelse.

3. Administrationen har utöver sina vanliga uppgifter gjort en kraftsamling som till idag pågått i fyra månader. Insatsen har varit en nyttig och framgångsrik övning i krisberedskap.

4. Sörmland har ett digitalt journalsystem som omfattar både primärvård och sjukhus. Det har gjort det möjligt att plocka ut och skicka personlig inbjudan till personer i riskgrupperna.

Vaccinationen fortsätter. I denna vecka vaccineras sjukvårdspersonal i direkt patientkontakt.
För mer information om vaccineringen, besök Landstinget Sörmlands hemsida.

Relaterat: ”Sörmlänningarna tar ansvar för varandra”, Den nya majoriteten, P-O. Kjellberg, Jinge, SvD, DN, Expressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.

One Response so far.

  1. […] Bloggat: Fredrik Pettersson, Ensam mamma söker inte, Jinge, Borgarmedia: EX1, 2, 3, 4, SVD, GP, Läs även andra bloggares […]

Leave a Reply

MediaCreeper