2

Taktiserandet fortsätter – Moderaterna ska bli nya jämställdhetspartiet

FeminismKris i opinionsläget – då fortsätter Moderaterna på förra valets vinnande koncept, triangulering. Det senaste utspelet från partiet pekar på att högerns valvinnarvapen fortsatt är värde- och vänsterladdade formuleringar. 2006, sist det begav sig, iklädde sig direktörernas parti som bekant ett politiskt blåställ och svensk politiks hittills största luftslottsbygge tog fart. Nu ska Moderaterna övertyga väljarna om att de vurmar för jämställdheten. I ett nytt förslag från partiet diskuteras kvotering i bolagsstyrelser som en möjlig väg för ökad jämställdhet.

– De går i opposition med sig själva, säger jämställdhetsexperten Gertrud Åström om Moderaternas nya analys av jämställdhetsfrågan.

Moderaternas jämställdhetspolitiska plattform är emellertid mager vad gäller reella förslag på skarpa åtgärder. Återigen är det främst retoriken som friserats.

– /…/ de undviker det som är statens viktigaste styrmedel, nämligen lagstiftning, menar Åström.

Alex Voronov på Eskilstuna-Kurirens ledarsida (ob lib) har också sett igenom Moderaternas nyvunna intresse för jämställdhet. I en kommentar på ledarbloggen skriver Voronov att:

”[jag] kan inte slå bort tanken att det även handlar om taktik.

Partiet behöver stärka sin jämställdhetsprofil och väljer en fråga som är lättbegriplig och kontroversiell utan att uppröra en folkmajoritet. Moderaterna gör alltså en märkbar positionsförflyttning med ett minimum av opinionsrisk.

Det finns ett område där kvotering är betydligt rimligare från principiella utgångspunkter och mer verkningsfull för jämställdheten – föräldraförsäkringen. Men det är betydligt känsligare opinionsmässigt.”

Jag välkomnar Moderaternas plötsliga intresse för jämställdhet, även om jag betvivlar de ädla intentionerna. Men partiet lär få det svårt att övertyga väljarna om att ökad jämställdhet bäst uppnås genom att rösta en högerallians med Kristdemokraterna till makten.

Björn Fridén på Alliansfritt Sverige konstaterar att sent ska syndaren vakna. Även Johan Westerholm har noterat Moderaternas nya jämställdhetspolitik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

2 Responses so far.

  1. […] annarkia och ewa och Fredrik och alltid rött alltid rätt och […]

Leave a Reply

MediaCreeper