0

Sveriges största satsning på politikerbloggar?

BLOGGOSFÄREN. ”Nu får du superkoll på dina politiker” deklarerar Södermanlands Nyheter idag. Anledningen till den smått euforiska rubriken är att tidningen idag lanserar valbloggar på sin hemsida sn.se.

Projektet innebär att tidningen erbjuder representanter från samtliga fullmäktigepartier i tidningens distributionsområde (Nyköping, Trosa, Gnesta, Oxelösund samt landstinget) en egen blogg på sn.se. Tidningens förhoppning är att satsningen ska främja dialog och debatt mellan politiker och väljare. Totalt deltar 35 politiker i satsningen.

Enligt en artikel på tidningens nätupplaga kommer valbloggarna att leva sitt eget liv på nätet. De bloggar som publiceras på hemsidan kommer sedan kontinuerligt att sammanfattas i papperstidningen följande dag.

Chefredaktör Göran Carstops berättar att SN kommer att förhandsgranska läsarnas inlägg, däremot inte politikernas texter. Detta motiverar han på följande sätt:

– Bloggarna ligger under mitt ansvariga utgivarskap. Därför väljer vi bort kränkande frågor och vill ha en anständig nivå, säger Göran Carstorp och fortsätter:

– Jag har svårt att se att demokratiska partier skulle ägna sig åt hets mot folkgrupp eller förtal.

Detta är utan jämförelse den mest ambitiösa bloggsatsningen som sörmländsk media hittills presenterat, även om tidningens val att kalla projektet för ”Sveriges största satsning på politikerbloggar” måhända är att förhäva sig en aning. Och även om jag hade föredragit en mera långsiktig satsning med aktiv länkning och återkoppling från tidningens sida så välkomnar jag givetvis den här typen av samarbetsprojekt mellan media och politik.

Valbloggarna har alla möjligheter att bli ett fruktbart win-win projekt; Med tanke på att tidningens egen ledarblogg har gått på sparlåga en längre tid är politikerbloggarna givetvis ett välkommet tillskott för SN samtidigt som de berörda politikerna givetvis tjänar på att få en bred plattform för dialog och profilering.

Jag kommer med intresse att följa projektet.

De socialdemokrater som kommer att blogga på sn.se är: Britta Bergström och Jonas Widegren från landstinget, Urban Granström från Nyköping, Johan Rocklind från Gnesta och Olov Zakrisson från Oxelösund.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

Leave a Reply

MediaCreeper