0

Sverige ur krisen

Posted oktober 6th, 2009 in Homepage, Politik and tagged , , , , , by Fredrik Pettersson

Första maj-märke från 1981SKUGGBUDGET. I skrivande stund presenteras socialdemokraternas skuggbudget för press och media – En budget som lägger stort fokus på jobben, på att minska klyftorna och på att få Sverige ur krisen.

I socialdemokraternas förslag framgår bland annat att man vill investera i 100 000 nya jobb och utbildningsplatser, varav 50 000 i ett brett Kunskapslyft. Man vill från partiets håll också att det ska bli lättare för entreprenörer att göra idéer till företag och att expandera verksamheten och föreslår därför ett nytt riskkapitalavdrag, sänkta egenavgifter för entreprenörer, sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag som anställer och en riskkapitalfond om fem miljarder kronor.

Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet lanserar Socialdemokraterna även ett brett ungdomspaket för att rusta de unga inför framtidens arbetsmarknad. Unga arbetslösa mellan 18 och 24 år ska kunna erbjudas jobb, utbildning eller praktik från dag 1 – Jobbstart.

Budgeten innehåller också satsningar på miljöfordon, energiforskning och grön infrastruktur, utökat ROT-avdrag med bland annat renoveringar av miljonprogramsområden och klimatrenoveringar samt avskaffande av förvärvsavdraget för den som tjänar mer än en miljon kronor om året.

Målsättningen i Socialdemokraternas budgetförslag är tydligt – Sverige ska tillbaka till full sysselsättning och överskott i de offentliga finanserna. Med andra ord – Att stärka jobben och välfärden är en central uppgift på både kort och lång sikt.

Läs hela budgetförslaget här.

Relaterat: Karin Berg, Peter Andersson, Monica Green

Leave a Reply

MediaCreeper