20

SN lägger locket på i #SNgate

”Det ser inget vidare ut i kommentarsfälten. Tror inte att dina röda Twitterkavallerister hjälper.”

Det konstaterar SN:s ledarskribent Lars Kriss på i en kommentar till mig på Twitter, efter att frågan om #SNgate aktualiserats genom Mediernas reportage i lördags.

Kommentarer som ovannämnda (samt nedanstående) leder mig till slutsatsen att SN sätter ett ringa värde på debatt i sociala medier. Istället för att, trots upprepade uppmaningar, sakligt diskutera det aktuella ämnet väljer Kriss att raljant konstatera att den riktiga debatten om de viktiga frågorna pågår någon annanstans, nämligen i det forum som SN själva äger och där ”ser det inget vidare ut” för undertecknads del.

En inte oviktig detalj i sammanhanget är att de negativa kommentarer som Kriss hänvisar till inte åsyftar frågan om huruvida SN:s granskning övergått i kampanjjournalistik, utan det faktum att landstinget tagit hjälp av en kommunikationskonsult. Värdet av att i det aktuella fallet hänvisa till läsarnas reaktioner kring en annan nyhet som ett bevis på att ingen tar notis om #SNgate kan, milt uttryckt, ifrågasättas. Frågan om #SNgate och den kritik som nu förs fram i sociala medier, via SR Medierna och de debattinlägg som publicerats har i skrivande stund inte inte avhandlats i tidningens nyhetsrapportering.

Dagen efter ovanstående twitterinlägg kvittrar Kriss om saken igen. Denna gång apostroferas Åsa Kullgren:

”Ni ska nå upprörda arbetarklasspensionärer på Twitter? Många insändarskribenter har inte ens dator. Lycka till. Verkligen.”

En snäll tolkning av ovanstående inlägg är att SN vill främja den här typen av debatt, men att det i såna fall är SN:s forum som gäller. En annan är att landstingspolitikerna (Läs: undertecknad och Åsa Kullgren) är rent prilliga som försöker nå ut med ett budskap och skapa dialog genom sociala medier när det är vad som skrivs i tidningen SN som betyder någonting.

SN:s arrogans i fråga om den mediekritiska debatt som nu pågår under taggen SNgate i allmänhet och Kriss attityd som kommer till uttryck på Twitter i synnerhet är skolexempel på gammelmedias farbroderliga inställning till sociala medier:

 • När allt kommer omkring är det vad som sägs i tidningen som räknas. Frågor och problemställningar i sociala medier kan med fördel avhandlas med armbågen om ens alls.
 • Det är tidningen som äger problemformuleringsprivilegiet. Vilken fråga och vilken aspekt av en fråga som ska belysas och diskuteras ytterligare avgör tidningen, i det här fallet SN.

Just punkt nummer två blev för mig väldigt tydlig när tidningens ansvarige utgivare i dialog med Åsa Kullgren i måndags avböjde en debatt om #SNgate och sakligheten i tidningens rapportering om den så kallade arvodesaffären med motiveringen att ”Det där har vi ju diskuterat nu”. Istället föreslog Carstorp en debatt mellan Åsa Kullgren och moderaten Magnus Leivik om – just det – arvoden. På tal om ”Det där har vi ju diskuterat nu”.

SN visar nu med all önskvärd tydlighet att någon självkritik eller eget ansvar från tidningens sida inte är aktuellt. Man lägger istället alltså locket på för den så viktiga diskussionen om #SNgate. Tidningen anser sig vara felfria och accepterar således inga avvikande uppfattningar.

Principen som tycks tillämpas är ganska enkel:

 1. Tidningsmonopolet har aldrig fel
 2. Om det visar sig att tidningsmonopolet har fel, se punkt 1.

I samtal med enskilda politiker hänvisar nu SN:s journalister till att det råder ”insändarstorm” kring den så kallade ”arvodesfrågan” och att fortsatt hårdbevakning således bedöms relevant och nödvändigt. Denna princip tycks emellertid inte gälla den granskning och kritik som SN nu själva utsätts för.

Mediejättens skygglappar i fråga om fri och öppen debatt med högt i tak ger Carstorps uppmaningar om öppenhet och dialog ett minst sagt plastigt intryck tycker jag. Det är just denna brist på självkritik och lyhördhet för andras uppfattningar som lett till att den så kallade ”arvodesaffären” nu har utvecklats till ett #SNgate.

Att censurera sina kritiker i en debatt där man själv svär sig fri från ansvar genom att gömma sig bakom det fria ordet känns minst sagt befängt. Det lämnar en unken eftersmak och stärker bilden av Carstorp som en karikatyr av urtypen för den tredje statsmaktens mediemän, ivrigt påhejad av sin helt fristående ledarredaktion.

Tidigare inlägg i ämnet: ”Arvodesaffären” eller #SNgate – My side of the story

Andra röster kring #SNgate: PeO Wågström, Paul Ronge, Pär Abrahamsson, Macken, Mattias Jansson, Fredrik Strömberg, Spenatmamman, Pia Berthling, Informationschefens blogg, Peter Johansson, Lasse Nilsson, Johan Westerholm, Peter Soilander, Mikke Schirén, Peter Högberg, med flera.
_____
UPPDATERAD LÖR 19/3, 18:12
SR Medierna ”Mediernabloggen”Paul Ronge: ”Om skalpjakt genom åren #SNgate”
_____
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

20 Responses so far.

 1. Lars Kriss skriver:

  Hej Fredrik,

  Det är rörande att följa dig och dina Netroots-kompisars försök att ifrågasätta SN:s ledaravdelning. För att vara ett hårt arbetande personallandstingsråd har du mycket tid över för annat. Tyvärr för er del tror jag att Socialdemokraterna i landstinget försvinner innan den lokala prasselmedian. Den som lever får se.

 2. Dr. Jävelberg skriver:

  Lars Kriss, luddite med hybris.

 3. Alexandra skriver:

  Det är fascinerande att läsa Lars Kriss spydiga kommentar. Den andas ett förakt gentemot nätverksbaserad media som jag inte har skådat sedan 2006.

 4. Lars,
  Din nya metod är alltså att helt avfärda kritiken genom att hävda att den kommer från progressiva bloggare?

  Tar du dig tid att faktisk lyssna till de röster som ljuder i diskussionen så kommer du dessutom att inse att många av dessa inte tillhör mina ”Netroots-kompisar”.

  Att diskutera och debattera frågor som är vikt för mitt uppdrag som landstingspolitiker är en del av mitt uppdrag – Och uppenbarligen en del av ditt också. Att insinuera att jag på grund av detta inte skulle arbeta hårt med mitt politiska uppdrag känns bara fånigt Lars. Bemöt mig i sak istället.

  / Fredrik

 5. Lars Kriss skriver:

  Hej Fredrik,

  Anledningen till att jag inte riktigt tar nätrötternas upprördhet på allvar är på grund av att åsikterna till stor del är S-märkta – inte för att de uttrycks i bloggosfären.
  Det är alldeles uppenbart att ni försöker, som en del av landstingets kommunikationsstrategi, skapa en konflikt mellan SN:s dominerande ställning på orten och sociala medier. Om ledarsidan vore en rabiat motståndare till bloggosfären skulle jag dock inte stångas med dig här och nu.

  Nåväl. Att det munhuggs mellan en borgerlig ledarsida och socialdemokratiska lokalpolitiker tillhör spelet. Det gör mig mycket, mycket road. Vad som oroar mig betydligt mer är bland annat att landstingets opolitiska informationschef – du vet hon som köper in PR-konsulter för att utveckla kommunikationen, utan att kommunicera beslutet – tar politiska ställningstaganden i flera av sina uttalanden.
  Landstingets informationskanaler har de senaste dagarna politiserats på ett djupt olyckligt sätt. Där har majoriteten ett indirekt ansvar.

  I sak menar jag att SN:s ledaravdelning bedriver fair and square opinionsjournalistik i flera olika kanaler. Det ingår i vårt uppdrag att provocera och raljera. Om landstingsledningen inte delar vår uppfattning, är ni fria att bemöta oss enligt tycke och smak.
  Däremot känns det långsökt att beskylla SN för läget i det sörmländska medielandskapet. Det kan väl inte vara den borgerliga ledarsidans fel att A-pressen försvann med samma hastighet som rörelsens fyrtioprocentiga väljarstöd? (Nej, den skutan vänder nog inte ens Håkan Juholt).
  Konflikten mellan allmänredaktionen och landstinget får du fortfarande ta med SN:s chefredaktör. Den kommer aldrig att bli undertecknads två cent.
  Tills dess.

 6. Patrik skriver:

  Alltid lika intressant att läsa både Petterssons och Kriss funderingar. Spontant känns det dock som en god idé med en medial motpol till SN för att effektivt kväva detta ”problem” som uppstått. Med två tidningar på orten skulle monopol-stämpeln SN fått i den här debatten försvinna och fler åsikter skulle kunna vädras i det publika rummet.

  Bara en tanke.
  Mvh. Patrik

 7. Lars Kriss skriver:

  Hej Patrik,

  Konkurrens är en tanke som jag delar. Städer av Nyköpings storlek mår bra av två konkurrerande tidningar. Inte minst som ledarskribent finns en charm i att läsa konkurrentens slutsatser och konstatera att denna har fel i ytterligare en fråga. Problemet är väl att marknaden inte bär sig och att marknadskrafterna slår ut tidningar som läsarna känner att de kan leva utan.
  Hälsar

 8. Patrik skriver:

  Hej Lars!

  Att marknadskrafterna slår ut oönskade publikationer är klart. Men detta omöjliggör ju knappast en konkurrent 🙂 Ett ev. nytt medie i Nyköping/sörmland/regionen/whatever behöver nödvändigtvis inte vara en konkurrerande tidning i dess klassiska form, det skulle kunna vara en gratistidning, likt metro alt. online upplaga likt framgångssagan http://www.lindenytt.com/ som totalt tog över marknaden på sin hemort endast genom en webb upplaga.

  Mvh. Patrik

 9. Lars Kriss skriver:

  Hej Patrik,

  Det är ingen dum idé. Kan säkert kunna bli något som utmanar prasselmedia på sikt. Inte minst i takt med att fler och fler köper paddor. Tror betydligt mer på en sådan idé än politiskt drivna nätrörelser. Handlar nog mest om att få ihop startkapital och lyckas driva tillräckligt med trafik för att locka annonsörer. Den typen av lokaljournalistik, med en tillhörande icke-borgerlig ledarsida, kan man ju tycka att LO borde ha investerat lite av sina rikedomar i.

 10. […] röster kring #SNgate: Fredrik Pettersson, Paul Ronge, Pär Abrahamsson,Macken, Mattias Jansson, Fredrik Strömberg, Spenatmamman, Pia […]

 11. Patrik skriver:

  Hej igen Lars!

  Ja med tanke på teknikens utveckling så ligger nog inte den här typen av ny media speciellt långt borta, med tillräckliga ekonomiska medel som startkapital så tror jag att detta kan bli en allt vanligare utmanare till ”prasselmedia” 🙂

  Hoppas även att SN följer med i utvecklingen när det kommer till teknisk utveckling. Kommer ni att släppa t.ex. en Ipad verison av tidningen nu när Apple släpper sin ”tidnings mall”?

  Mvh. Patrik

 12. Lars Kriss skriver:

  Hej Patrik,

  Det har jag inte riktigt koll på. Kan höra med webbfolket.

 13. Uffe skriver:

  Jag är inte sosse. Tvärtom är jag djupt rotad i den borgerliga myllan. Och som icke-sörmlänning fångades jag av historien tämligen sent och började läsa SN-artiklarna med ingången att det skulle bli härligt att se sossar tvålas till. Nu har jag efter någon vecka lyckats läsa de flesta artiklar och insändare och insändarkommentarer i ämnet och jag tycker inte alls att det är härligt längre. Läsandet har gett en bitter eftersmak och det är SN som står för den. Jag är uppriktigt förfärad. Det här är inte politik. SN’s kampanjjournalistik är inte värdigt ett civilserat och demokratiskt samhälle. Det här ren jävla ondska! Hur fan tänker Carstorp och Kriss? Fullständigt ansvarsbefriade inser de inte vad de faktiskt gör gentemot medmänniskor (sossar är faktiskt människor också!) De ”speglar folkviljan”… Jo, tjena. Om folkviljan är att fysiskt angripa medmänniskor ser ni gladeligen till att erbjuda både tillhyggen och alibin.

  Jag tycker uppriktigt synd om de sossepolitiker som SN gett sig på. Kära politiska motståndare, ni kommer aldrig att få mitt väljarstöd men mitt stöd som medmänniska mot ondska har ni oreserverat!

 14. Lars Kriss skriver:

  Hej Uffe,

  Vad i mina två artiklar i ämnet uppmanar till uppvigling? Förklara gärna.

  http://www.sn.se/asikter/opinion/1.971515

  http://www.sn.se/asikter/opinion/1.978896

 15. Uffe skriver:

  Nej, i just dessa två artiklar kan jag inte hitta något om uppvigling. Men det har liksom skrivits bra mycket mer än just dessa två artiklar. Och det mest kända exemplet, insändaren om att storma landstingshuset var det inte ni som skrev. Men det var ni som publicerade. Det är ni som bär ansvaret för den bild som förs ut. Och förvisso kan du svära dig fri eftersom du inte är ansvarig utgivare men du försvarar ändå din tidnings agerande. En tidning som uppviglar genom ett okritiskt publicerande av insändare som mer eller mindre förtäckt vill ha ledande politiker och tjänstemäns huvud på ett fat. En tidning där man inte insett att den obalans i rapporteringen man gjort sig skyldig till kan få förödande konsekvenser för den enskilde. Tar man lätt på det är det i mina ögon ett fruktansvärt beteende och inget annat än ren ondska. Och det säger jag hur mycket politiska preferenser vi än delar.

 16. Roger Hansson skriver:

  Historien skrämmer. Paul har ställt en viktig fråga om när grävande journalistik övergår till kampanj. För demokratins skull är grävandet en nödvändighet och kampanjandet en rättighet. Men som alltid med demokratin innehåller den dilemman. Kampanj-journalistik underifrån är en sak. Men om den utgår från en makt- eller monopolställning blir det annorlunda.
  SN har en lokal monopolställning som innebär ett särskilt ansvar. Kampanj-journalistiken väcker en del obehagliga associationer hos mig som får mig att tänka på hur ”folkliga” stämningar piskats upp historiskt. Tidningen Völkischer Beobachter (Den Folklige Betraktaren), huvudorgan för Tyska Nationalsocialisterna från 1920 till 1945, ägnade sig systematiskt åt olika ”avslöjanden” som utnyttjades för att bana väg för Hitler och det som sedan skedde.
  Även om Sörmlands Nyheter inte ska kopplas samman med detta, kvarstår ändå Pauls principiella frågeställning – när övergår grävandet till kampanj och när blir kampanjjournalistiken ett problem för journalisternas professionella yrkesetik?
  Roger Hansson,2011-03-20 21:25

 17. […] styrka på de sociala medierna, läs mer på second-opinion, Paul Ronge, Staffan Dopping, Fredrik Pettersson, PeO Wågström och Ann-Sofie Wågström m.fl. Debatten handlar om att SN på nyhetsplats har […]

 18. […] Du kan läsa mer på Second-opinion, PeO Wågström och Fredrik Pettersson. […]

 19. […] röster kring #SNgate: Fredrik Pettersson, Paul Ronge, Pär Abrahamsson,Macken, Mattias Jansson, Fredrik Strömberg, Spenatmamman, Pia […]

 20. Micke skriver:

  När ni tröttnat på detta 2-personersdravel kan ni gärna gå till min lokala miljöblogg o läsa nåt som e trevligt och kanske tom lärorikt istället..

  /micke

Leave a Reply

MediaCreeper