1

PSU:n

Posted juni 10th, 2010 in Homepage, Politik and tagged , , , , , , , by Fredrik Pettersson

Idag presenterades SCB:s partisympatiundersökning (PSU), som är den sista stora opinionsundersökningen innan valet den 19 september. Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle innebära en Rödgrön regering. Regeringspartierna (dvs. C+FP+M+KD) 44,2 procent av rösterna. Oppositionen (dvs. S+V+MP) skulle få 50,2 procent. Om det vore val idag skulle Socialdemokraterna i Sörmland få 37,8 procent av rösterna, vilket är 4 procent bättre än rikssnittet.

– SCB-mätningen är en kalldusch för regeringssidan, som precis kommit över vattenytan efter tre och ett halvt års opinionsunderläge, skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson på Twitter med anledning av dagens mätning.

Det råder inga som helst tvivel om att Miljöpartiet är de rödgrönas vallokomotiv, sett ur ett nationellt perspektiv. Att MP har gått fram mer än S och V har tappat förklarar det rödgröna övertaget. Undersökningen visar också med all önskvärd tydlighet på den borgerliga kannibalismens effekter – KD, C och FP har tappat i opinionen jämfört med valet 2006. Deras tillbakagång är större än Moderaternas uppgång.

Mätningen bekräftar också en trend vi sett den senaste tiden och något vi sagt länge: valet blir jämnt. Det blir en strid in på mållinjen tills vallokalerna stänger.

Relaterat: SvD, AB, DN, Johan Westerholm, S-buzz, Peter Andersson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.

One Response so far.

  1. […] Läs mer här samt här och hos Fredrik. […]

Leave a Reply

MediaCreeper