1

Pinsamt med en kvinnodag om året

Idag är det internationella kvinnodagen, det är pinsamt tycker jag. Det är pinsamt att det i ett av världens mest moderna länder, 2010, vill till en kvinnodag för att jämställdheten ska upp på agendan. För jämställdhet och feminism är inte en fråga, som Gudrun Schyman påpekat, det är ett perspektiv på alla frågor.

Någon klok person lär ha sagt:

Att vara kvinna är att ständigt gå omkring i för små skor. Att vara feminist är att inse att det inte är fötterna som är för stora – utan skorna som är för små.

Jag känner ingen som påstår sig vara emot jämställdhet, jag känner heller inte till något politiskt parti som inte påstår sig tycka att jämställdhet är viktigt. Ändå är inte samhället jämställt. Och det, vill jag understyrka, är ingen uppfattning – Det är fakta.

Att jämställdheten nu ser ut att bli en valfråga är således mycket välkommet och förhoppningsvis något som kan skynda på den annars så evolutionssega utvecklingen på området. Och det behövs. För jag kan konstatera att valförlusten 2006 inte bara var socialdemokratins förlust, det var framför allt feminismens och kvinnornas valförlust. Vi ser nu hur jämställdheten får stå tillbaka när borgerligheten går framåt.

I en debattartikel i Aftonbladet igår visade De rödgröna partiledarna att regeringens ekonomiska politik förstärker den konservativa synen på kvinnor och män:

”Gapet mellan mäns och kvinnors löner har ökat med mer än 1 000 kronor i månaden. Sextio procent av skattesänkningarna har gått till män. Dessa skattesänkningar har inneburit nedskärningar i kvinnodominerade yrken. På ett år har antalet anställda i kommuner och landsting blivit 25 000 färre. Nedmontering av sjukförsäkringen har lett till att tiotusentals sjukskrivna har utförsäkrats, en majoritet av dessa är kvinnor.”

Moderaterna är lika lite ett feministiskt parti som de är ett arbetareparti. För vid sidan av arbetarna är det just kvinnorna som får betala det högsta priset när skatten ska sänkas för de mest välbärgade, männen.

Det räcker inte med att talk the talk om man inte är beredd att walk the walk. Jag är stolt över att vi har en finansminister som kallar sig för feminist, men det spelar ju ingen större roll när han på punkt efter punkt, i beslut efter beslut bedriver en politik som ökar ojämlikheten i samhället i allmänhet och mellan män i kvinnor i synnerhet.

I höst är det upp till väljarna att avgöra – Fortsättning eller förändring. Sverige behöver en feministisk regering, en regering som på allvar sätter jämställdheten på agendan och som gör åtminstone varannan dag till en kvinnodag. Men tills dess, passa på att fira 8 mars, internationella kvinnodagen. För imorgon är det 364 mansdagar kvar till nästa.

Relaterat: HBT-sossen, Anders Wallner, Ilona Szatmari Waldau, Alliansfritt Sverige, Krassman.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.

One Response so far.

  1. […] of Hannastacia, Badlands Hyena, Maria Ferm,Fredrik Pettersson, Sydsvenskan, Kent Persson, Maria Hagbom, Jan Björklund, Mary Jensen, Amanda Brihed […]

Leave a Reply

MediaCreeper