2

Özgürlük

SE EUAllt för länge har omvärldens, EU:s, tafatta agerande bidragit till att det systematiska och regelfästa förtrycket mot den kurdiska befolkningen i Turkiet, Syrien, Iran och Irak fått fortgå.

Medan märkbart belåtna regeringsföreträdare nackstyvt flanerar bland världsledande politiker till följd av det svenska EU-ordförandeskapet förvägras kurderna alltjämt rätten till sitt eget språk, sin identitet, historia och kultur.

Regeringen Reinfeldt har fortfarande chansen att visa att Sverige på allvar är en kraft att räkna med i kampen för mänskliga rättigheter och alla folks frihet. Men då vill det till att regeringen visar handlingskraft och politiskt mod. För en genuin och uppriktig frihetskamp kan inte enkom handla om frihet för de redan fria – Det måste framförallt handla om kampen för frihet för de mest frihetstörstande.

I kraft av sitt tillfälliga ämbete kan Fredrik Reinfeldt gå i bräschen för en intensifiering av EU:s hittills tafatta och i sina delar uddlösa påtryckningar på Turkiet i medlemskapsförhandlingarna för att säkra mänskliga rättigheter i landet. Kraven på Turkiet att följa Köpenhamnskriterierna kan och måste uttalas högre och med tydligare eftertryck .

Om regeringen verkligen menar allvar med budskapen om en politik för ökad frihet – anta då utmaningen – gå i bräschen för att befria den kurdiska befolkningen från Turkiets omfattande förtryck!

Eller är det måhända så, retoriken till trots, att regeringens glödande engagemang för friheten stannar vid Sveriges gränser, att när det kommer till frihetsengagemanget så är man sig själv närmast?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 Responses so far.

  1. Britta Sethson skriver:

    Ett fritt Kurdistan är vad vi alla väntar på. Har ett antal kurdiska vänner som lever i landsflykt här i Umeå. De önskar inget hellre än att få återvända hem till ett eget fritt Kurdistan.

    En av kvinnorna kan inte ens besöka sin mors grav.

  2. fredrik skriver:

    Fruktansvärt, men tyvärr inget unikt. Detta är en oerhört viktig fråga som kräver ett bättre öde än att marginaliseras och föras på tal endast i någon enstaka bisats. Vi får hjälpas åt att sätta tryck i frågan!

Leave a Reply

MediaCreeper