6

Ny KDU-kampanj – En tafatt krigsförklaring mot svensk välfärd

Posted april 7th, 2010 in Homepage, Politik and tagged , , , , , , , by Fredrik Pettersson

KDU:s nya kampanj - Allvar eller ironi?

Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, har i dagarna lanserat en helt ny kampanj på temat: Flit ska löna sig, ska det vara så svårt?

Kampanjen, som kanske bäst kan beskrivas som den unga kristna högerns krigsförklaring mot svensk välfärd, tar avstamp i ett antal fakta (?) om Sverige som KDU menar alla pekar på att människor har hållits tillbaka och inte fått utvecklas i sin egen takt samt att flit och hårt arbete inte uppmuntrats i Sverige.

Jag känner personligen en viss skepsis inför dessa antaganden (vilket mycket väl kan hänga ihop med en kronisk skepsis mot den kristna högern i allmänhet) och ska här nedan göra en ansats att lyfta fram några svaga punkter i KDU:s resonemang:

I skolan har den som räknat ut matteboken för snabbt tvingats sudda ut uträkningarna och börja om.

Jag har svårt att se att detta skulle vara ett allmänt vedertaget arbetssätt i svenska skolor än mindre ett strukturellt problem. Hade gärna sett en källhänvisning här.

De som är flitiga, arbetar hårt och utbildar sig tvingas också betala en större andel av sin inkomst i skatt än andra. På så sätt straffbeskattas hårt arbete.

Det finns ett tydligt samband mellan hög skatt och god generell välfärd tillika en logik bakom att den som tjänar mycket pengar ska betala mer i skatt. Att sätta likhetstecken mellan hårt arbete, hög utbildning, kompetens och hög lön är dock att underkänna det fantastiska arbete som hela Sveriges lärarkår och i stort sett alla offentliganställda kvinnor gör.

Betyg har börjat användas för sent och har inte fungerat som motivation förrän i årskurs åtta.

Frågan är hur många av Sveriges åttondeklassare som känner sig motiverade av betygen i relation till hur många som upplever negativ stress och press. Forskare och pedagoger är inte lika övertygade som KDU om betygens som uppmuntrings- och motivationsverktyg. Jag ställer mycket kritisk till högerns övertro på betyg och är tämligen övertygad om att betyg i lägre åldrar än idag enbart kommer att ge en stigmatiserande effekt.

På arbetsmarknaden kan den som sköter sig och jobbar hårt tvingas sluta före den mindre kompetente arbetskamraten om firman skär ner.

Lagen om anställningsskydd skapar trygghet hos anställda som genom LAS:en skyddas från godtycke vid uppsägningar. Arbetsrätten innebär dock också att företag med mindre än tio anställda kan göra undantag med två personer från LAS. Vad gäller mindre företag är KDU:s påstående således rent felaktigt.

Avslutningsvis ska sägas att jag ärligt talat inte vet om hela kampanjen är ett ironiskt drag eller inte, även om det med tanke på ovannämnda argumentation lutar åt det förstnämnda . Oavsett vilket så kommunicerar den ungefär följande:

Hej ungdom!
Är du också en verklighetsfrånvänd plugghäst med elitistiska drag som delar den kristna högerns värderingar – Då är nog KDU något för dig.

Vi erbjuder dig en politik som känns ungefär lika fräsch som det kampanjmaterial som du håller i.

Vi vill att du ska tycka att KDU är coolt, ska det vara så svårt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.

6 Responses so far.

 1. André skriver:

  * ”är tämligen övertygad om att betyg i lägre åldrar än idag enbart kommer att ge en stigmatiserande effekt.”
  – Kom igen, det är KRISTdemokratisk Ungdom du snackar om – de vill väl gärna ha mer stigmata hos befolkningen? 😉

 2. Tyvärr är KD/KDU ensamma om att tycka att betyg i lägre åldrar är framtidens melodi.

 3. Johan Westerholm skriver:

  Men bäst är själva bildtexten på fotot, KDU kanske skulle överväga ett ärevarv i skolan. Att låta något sådant gå i tryck tyder på en förbättringspotential inom ämnet svensk grammatik….

  🙂

  Johan

 4. Erik Persson skriver:

  @Johan Westerholm:

  Var är det grammatiska felet? Ser inte.

 5. Aron skriver:

  Tjena Fredrik,

  Att låta alla människor få utvecklas i sin egen takt, är det konstigt det? Eller är det kanske den ungdomsvönliga arbetsmarknadspolitiken som är så sjuk?

  Företräder du också den gamla socialdemokratiska tanken att det är okej att vara riktigt duktig i sång och simning men inte i matematik?

  Allt gott,
  Aron

 6. Hej Aron och tack för din kommentar!
  Det finns ingen konflikt i detta – Visa mig det partiprogram som opponerar sig mot likvärdig behandling i skolan.
  Problemet är att ni (läs KDU) inte plockar hem poängen i er kampanj – Bemöt den kritiken istället om du nu är så övertygad om att ni har rätt.

Leave a Reply

MediaCreeper