0

Mickes kåserier

Posted mars 12th, 2010 in Gästblogg, Homepage, Politik and tagged , , , , , by Fredrik Pettersson

GÄSTBLOGG. Jaha, så har ett år till gått. Idag blir jag 47 år. Det här med att fylla år har jag en kluven känsla till. Det är inte många födelsedagar jag på rak arm har några särskilda minnen av. Men några har förstås etsat sig fast starkare än andra. Jag minns det som det var igår när jag fyllde 13 år och farsan till en av mina bästa kompisar sa:
-Jaha Micke! Hur känns det att fylla tonåring?
Jag minns också att jag tyckte det kändes ungefär som dagen innan. Samma sak upplevde jag idag när min grabb, som är elva år, frågade mig:
– Hur känns det att bli 47 år?
– Ungefär som igår, svarade jag honom.

Den senaste tiden har frågan om avdrag på hushållsnära tjänster, exempelvis avdrag för städning i hemmet, varit på tapeten. Om det är en medveten strategi från regeringens sida måste jag säga att de lyckats få debatten dit de vill. Arbetslösheten skjuter i höjden, socialbidragstagarna blir allt fler samtidigt så diskuterar vi frågan som om subventionerad städning skulle lösa alla samhällsproblem. Fantastiskt att de lyckats med konststycket att få annars sansade personer springa deras ärenden. Jag tänker här på ett antal s-politiker som fallit i farstun för regeringens tankegångar.

Debatten om avdrag för hushållsnära tjänster känns i många fall futtig och felaktig. Jämförelsen med ROT-avdragen haltar också betänkligt. Främst därför att ROT-avdragen aldrig är tänkt permanentats, vilket gäller för städning i hemmet. Möjligheter för avdrag för ombyggnad är en åtgärd i lågkonjunktur. Men alla vi som någon gång anlitat hantverkare vet att den medaljen har en baksida. Målare, rörmokare, snickare o s v som aldrig kommer i tid. Byggföretag som inte behöver vara särskilt kundorienterade. Jobben svämmar över ändå. Varför lägga ner energi på sånt som kundkontakter? Men när det gäller städbranschen då går regeringen hur långt som helst. Betala halva kostnaden och alla andra skattebetalare får stå för resten. Oerhört generöst. De som inte har råd eller vill städa själv kan dra något gammalt över sig. Här är framtiden. Sveriges framtid ligger i skurhinken, i att vi alla drar av för kung och fosterland.

Att subventionera en hel bransch för tid och evighet, exempelvis städbranschen, är orimligt. Varför ska just den branschen subventioneras? Varför inte när vi går till frisören? Där jobbar många kvinnor och invandrare. Sedan är beloppet helt orimligt. Vem behöver städning för 50 000 kronor per år? Systemet är byggt för kungen med alla sina slott. Att sedan påstå att systemet betalar sig självt faller på sin egen orimlighet. Om det vore så kunde vi ju införa avdragsrätt på allt mellan himmel och jord. Allt betalar sig självt! Ni hör ju hur löjligt resonemanget är. Om vi vill subventionera städbranschen på ett rättvist sätt skulle man kunna låta alla svenskar få exempelvis två städcheckar gratis. En vår och en höststädning pröjsar staten för, resten får du själv stå för. Då får även den som inte anser sig ha råd att köpa subventionerad städning en släng av sleven. Men det är klart att regeringen inte gillar det. Rättvisa har aldrig varit den här regeringens adelsmärke.

Nej, låt människor själva bestämma vad de vill göra för sina surt förvärvade slantar. De som vill reparera sin bil på en bilverkstad kan göra det. De som vill klippa sig oftare än andra kan göra det. Och de som vill sätta in extra resurser mot dammråttorna kan göra det. Men varför ska staten lägga sig i vilka sorts tjänster folk vill köpa? Maud Olofsson (C) för också fram förslag som innebär att det ska vara avdragsgillt att låta någon gå ut med jycken! Det är ju helt befängt. Men den här regeringen upphör aldrig att förvåna – så vad kommer härnäst? Nej, nu har jag inte tid med det här längre. Måste hem och städa innan festen ikväll bryter loss.

MICKE HENRIKSSON

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.

Leave a Reply

MediaCreeper