13

Landet Lidl eller möjligheternas Sverige?

Nya Moderatrnas Landet LidlViktor Tullgren påminde oss tidigare i veckan om att Reinfeldt inför valet 2006 sa att:

”Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb”

Och vann det gjorde de, Alliansen.
Skickligt kamouflerade i ljusblå arbetarskrud och med löften om arbetslinje och välfärd tågade borgerligheten in i Rosenbad, anförda av ”Det nya arbetarpartiet”.

När plakatretoriken skulle omsättas i praktiken var det nog många som höjde på ögonbrynen av ”det nya arbetarpartiets” minst sagt oortodoxa definition av arbetslinjen och deras sätt att främja välfärden och verka i den svenska modellens anda. Alexandra har på ett förtjänstfullt sätt redogjort för huvuddragen i regeringens åtgärder för att uppnå detta:

att aktivt se till att människor lämnar facket och a-kassan; att försämra anställningstryggheten och sänka arbetslöshetsförsäkringen; att skattesubventionera lågavlönade hushållsnära tjänster; att införa vårdnadsbidrag; att sänka ersättningsnivåerna för sjuka och småbarnsföräldrar; att utförsäkra sjuka; att lägga ner Arbetslivsinstitutet och skära ner på resurserna till Arbetsmiljöverket; att införa en vårdmodell som ökar hälsoklyftorna; att sälja ut allmännyttan; att införa gräddfiler inom vården; att inte vidta åtgärder för att värna den svenska modellen efter Lavaldomen; att avveckla den aktiva arbetsmarknadspolitiken; att låta Kristdemokraterna ta över hbt-frågor.

Med en stor del av vallöftena infriade och massor av reformer i ryggen börjar det nu bli dags att summera upp innevarande mandatperiod och skriva bokslut Reinfeldt: Med ökade klyftor, större orättvisor, ökad arbetslöshet, större utanförskap och minskad sysselsättning som de mest påtagliga konsekvenserna av fyra år med Alliansen vid regeringsrodret kan man konstatera att regeringen Reinfeldts politik inte byggt ett välfärdssamhälle, den har cementerat ett klassamhälle. Falsk varudeklaration tror jag att det kallas för inom näringslivet, en terminologi som även regeringsanhängarna torde vara bekanta med.

Istället för ett välfärdssamhälle har den borgerliga regeringen under innevarande mandatperiod påbörjat förvandlingen av Sverige från en välfärdsnation till en internationell lågprisgrossist som rear ut våra gemensamt ägda tillgångar till multinationella riskkapitalister, alltmedan tillvaron för de egna medborgarna hårdnar i takt med att konsekvenserna av den förda politiken blir synliga och ett kallare Sverige växer fram. Ett land där skattsedeln förvandlas till en röd prislapp för de mest välbärgade på bekostnad av kvalitet och rättvisa i välfärden, Landet Lidl tar form.

Von Lidl själv behöver självklart inte vara bekymrad över bristfällig kvalitet i välfärden. För de som har mycket pengar har ju möjlighet att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. De pengarna har Moderaterna dessutom sett till att de välbärgade har fått tillbaka med råge genom ordentliga skattesänkningar till dem som har och tjänar allra mest.

Med löften om ytterligare skattesänkningar försöker valfebriga Moderater schlingra sig ur den minst sagt prekära situation som de försatt sig i. Alltmedan de egna partianhängarna, utan spår av minsta gnutta skam i kroppen gör vågen över allt mer uppenbara orättvisor eller lovordar resultatet av den egna politiken som gjort det möjligt att med kort varsel ringa in en invandrarkvinna som till en billig penning torkar upp bajset i den egna trappen som man själv är för fin för att göra, fortsätter klyftorna att öka och Sverige att halka efter.

Men vi köper inte konceptet med dåligt kamouflerade högerpolitiker i arbetarskrud, inte en gång till. Moderaterna har inte lösningarna på Sveriges problem, för det krävs en helt annan politik. En politik som sätter välfärd före ytterligare skattesänkningar och som inser att framgång kräver rättvisa. Landet Lidl är inte ett värdigt alternativ för en välfärdsnation som Sverige. Mot borgerlighetens politik ställer vi idén om Sverige som möjligheternas land med en solidariskt finansierad välfärd, en sjukvård som ges efter behov och inte plånbokens storlek, ett samhälle där alla ska med och alla kan bidra. Den idén sparkar borgerlighetens Landet Lidl – Därför är jag också övertygad om att väljarnas dom sparkar Alliansen i höstens val. För när det kommer till jobben och välfärden så väljer väljarna kvalitet och rättvisa framför röda prislappar och nya orättvisor. När det kommer till arbetarpartier har Moderaterna genom sin politik med all önskvärd tydlighet visat att det bara finns ett – Originalet. Socialdemokraterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

13 Responses so far.

 1. emil skriver:

  Lidl har betydligt bättre kvalitet på sina produkter än de Svenska affärerna. Du har tydligen aldrig varit där.

 2. Lelle skriver:

  Det här var veckans pärla bland de politiska bloggarna. Mycket bra skrivet Fredrik!

 3. Mmm, min poäng var väl snarare att det är inte är önskvärt för att styra en välfärdsnation efter samma koncept, superlågpriskonceptet.

 4. Oj, tack snälla Lelle! Vad roligt att du uppskattar inlägget.

 5. Gillar ditt inlägg! Klassklyftorna ökar och regeringen sparkar på de som ligger. Många får betala ett högt pris för att andra ska få/får skattesänkningar.

 6. Tack Leif för den schyssta responsen!

 7. Jonny Disenfeldt skriver:

  Tillhör du dem som vill höja skatten för en arbetarfamilj med 2 heltidsanställda me 30000 — 40000:- kronor per år genom att avskaffa jobbskatteavdraget ?

  Tillhör du dem som vill gömma arbetslöshet genom att förtidspensionera bort unga människor ?

  Tillhör du dem som vill ta bort högkostnadsskyddet i tandvårdsförsäkringen ?

  Tillhör du dem som vill återinföra den valfria förmögenhetsskatten ?

  Tillhör du dem som vill skatta villor så vanligt folk tvingas sälja sina hus +

  Tillhör du dem som vill skrota nästa halva elproduktionen och kraschlanda industrin ?

  Tillhör du dem som tycker att ett av världens högsta skattetryck fortfarande inte räcker till ?

  Ja, då röstar du rött i höst!

 8. […] Pettersson skriver ett bra inlägg om Landet Lidl, där han just ställer dessa frågor. Högberg resonerar kring interna processer, Krassman är som […]

 9. Barbro Hartvig skriver:

  topic

  Det enda som s lovat gällande skatteförändringar är att den orättvisa beskattningen – mellan pensionärer, föräldralediga, sjuka, sjukpensionärer, arbetslösa osv. och dem som får ett ordinärt lönekuvert varje månad – succesivt ska försvinna. Moderater har på många sätt infört en ojämlik och orättvis beskattning.

 10. Jägarn skriver:

  Bra skrivet (som vanligt)Fredrik. Jag har förståelse för att de som skiter i alla andra än sig själva blir upprörda av att du skriver som du gör. Kämpa på Fredrik.

 11. Gertkvist skriver:

  Du har mer rätt än du anar – fast inte alls som du menade.

  Lidl erbjuder ungefär samma varor och kvalitet som andra livsmedelsbutiker. Visst har Lidl egna varumärken och lite annat utbud, men på det hela taget erbjuder Lidl samma koncept ”livsmedelsbutik” som ICA och Konsum. Lidls egen ketchup innehåller exempelvis mer tomat än Heinz-ketchup.

  Däremot är Lidl betydligt billigare. Uppenbarligen har svenska livsmedelsbutiker antingen varit ineffektiva eller haft väldigt höga vinstmarginaler.

  Detsamma gäller den svenska välfärdsstaten. Det går att erbjuda nästan samma service/försäkringar, fast till märkbart lägre pris. De som drabbas kommer dock inte primärt vara sjukskrivna, utan landstingsledningarna (vilka inte behövs när Vårdval införs).

 12. […] Och så över till något helt annat. Ett bra blogginlägg om Landet Lidl. […]

 13. Peter Högberg skriver:

  Tack Fredrik för en himla bra inlägg!

Leave a Reply

MediaCreeper