7

Kön går före kompetens när SvFF väljer ny förbundskapten

fotbollSvennis sa nej och det gjorde Hasse Backe också. Som en av Sveriges mest välmeriterade fotbollsspelare och tränare genom tiderna, med förbundskaptensuppdrag i två av fotbollens stora nationer, Kina och USA, och dessutom ett OS-guld på sitt tränar-CV torde Pia Sundhage ha varit ett av de absolut hetaste kvarstående alternativen till ny förbundskapten för svenska herrlandslaget i fotboll. Det var hon uppenbarligen aldrig. Varför, kan man ju fråga sig.

Pia Sundhage hade vart ett modigt och modern val. Erik Hamrén känns mest som en halvmesyr, den bästa av de kvarstående andrahandsalternativen.

Kompetens före kön. Så brukar försvarstalen lyda när män väljer män till ledande poster. Hur lyder motiveringen denna gång när man tänkt precis tvärt om, dvs. låtit kön gå före kompetens?

När Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk lanserade Pia Sundhage som assisterande förbundskapten var det flera svenska fotbollsprofiler som tog till orda.

– Jag hoppas att han skojar. All heder åt det hon gjort i USA – det är en annan sak att träna herrlandslaget, säger Sören Åkeby.

Jag tycker det är fegt och tragiskt att Svenska Fotbollsförbundet, SvFF, så styvnackat sätter kön före kompetens när det gäller den mest prestigefyllda av förbundets uppdrag. Än mer tragiskt är det givetvis att starka röster i Fotbollssverige ger uttryck för en trångsynthet och en kvinnosyn som placerar dem någonstans mitt emellan Anna Anka och Usama bin Ladin på jämställdhetskartan.

Så länge snopp står överst på SvFF:s önskelista över en potentiell förbundskaptens kvalitéer har jag svårt att respektera förbundets utnämningar, än mer ta förbundet på allvar.

Relaterat: Anja Gatu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

7 Responses so far.

 1. David skriver:

  Jag tror du har fel, Fredrik. Fotboll på herr och dam är två skilda sporter egentligen. Damlandslaget (Även USAs) skulle få däng tvåsiffrigt av IFK Eskilstuna. Så de erfarenheter Pia Sundhage från att spela och träna tror jag står sig ganska slätt i herrlandslagssammanhang.

  Men gällande näringsliv där fysiken spelar mindre roll håller jag med dig fullt!!

 2. Fredrik skriver:

  Haha du måste skämta.. Säg mig gärna hur det kommer sig att Pia har högre kompetens och att du är rätt person att avgöra det?

  Vet du vilka taktiska skillnaderna är mellan damfotboll och herrfotboll? Det är inte ens samma sport.

  Ska vi chansa med vårt finaste fotbollsjobb med någon som aldrig tränat en elitherrklubb? Det skulle vara både pinsamt och ett fruktansvärt oproffsigt agerande.

  Sen måste man givetvis väga in hur Zlatan och de resterande spelarna skulle reagera. Vilken respekt skulle de ha för henne? Herrspelare tycker till 90% att damfotboll är skräp på samma sätt som hockeyspelare tycker innebandy är skräp. Det må vara en politiskt inkorrekt åsikt men är ändå en åsikt varje spelare måste få ha.

 3. fredrik skriver:

  Fredrik,
  Du måste skämta! Mig veterligen har det gått ganska bra för de manliga tränare som fått privilegiet att träna damfotbollsslag (trots att det inte ens är samma sport!), jag ser verkligen inte varför inte motsatsen skulle kunna vara lika lyckosamt. Säg mig gärna hur det kommer sig att du som företräder en annan uppfattning än min anser dig vara rätt person att såga en kvinna som förbundskapten enkom på grundval av kön?

 4. fredrik skriver:

  David,
  Jag förstår dig inte riktigt – Menar du att spelarna i herrlandslaget automatiskt skulle få en kvinnas fysik om de tränades av en kvinna eller att Pia Sundhages fysik är för dålig för att träna män?

 5. David skriver:

  Jag menar att herrfotboll är mer komplex. Därför kan en person med enbart erfarenhet från damfotboll inte tillföra något. Är ju inte för inte som hon aldrig fått uppdraget att träna ett allsvenskt lag t.ex.

 6. Fredrik skriver:

  ”Fredrik,
  Du måste skämta! Mig veterligen har det gått ganska bra för de manliga tränare som fått privilegiet att träna damfotbollsslag (trots att det inte ens är samma sport!), jag ser verkligen inte varför inte motsatsen skulle kunna vara lika lyckosamt. Säg mig gärna hur det kommer sig att du som företräder en annan uppfattning än min anser dig vara rätt person att såga en kvinna som förbundskapten enkom på grundval av kön?”

  Mig veterligen har det knappt funnits en damtränare i damfotbollen förutom på senare år. Så det är möjligt att det varit omöjligt för dem att misslyckas? Jag hade fyra stycken i mitt inlägg varav inget handlade om hennes kön. Alla handlade om vilken kompetens man skall ha, och kompetens mäts i meriter så väl som tränare som spelare. Så läs bättre nästa gång.Har du sportat på hög nivå? Det som är viktigt är att du har respekt för tränaren, det skulle inte våra världsstjärnor ha för henne. Hon har inte de meriterna, meriter inom damfotbollen räknas inte. Det är inte samma press, konkurrens, taktiskt upplägg osv. Gör hon 5 år som allsvensk tränare på hög nivå eller har coachat ett u-21 landslag kan hon möjligtvis nå den nivån. De som följt intervjuer med Kosovare Aslani, Sjöhage osv vet att deras idoler är herrspelare. Så kanske är det därför herrtränare lyckats i damvärlden för att de har fått den där respekten ändå?

 7. Josef skriver:

  Ja, hade hon framgångsrikt varit tränare i ett allsvenskt herrlag i några år så hade hon varit ett seriöst allternativ.
  Nu är hon inte det.
  Vilket kön hon har spelare ingen roll, däremot gör avsaknaden av tränarmeriter i herrlag det….
  Jag tycker även det skulle vara lika olyckligt med en herrtränare i damlandslaget som saknade meriter från att träna elitdamlag.

Leave a Reply

MediaCreeper