3

Kan Reinfeldt tänka sig att rösta på Sahlin?

United Minds och Aftonbladets väljarsympatiundersökning visar på ett fortsatt försprång för det rödgröna blocket.

Mätningen är också ytterligare en i mängden av undersökningar som visar på att om det vore val idag så skulle Sverigedemokraterna komma in i Riksdagen, det skulle däremot inte Kristdemokraterna. Samtidigt lanserar Expressens ledarsida idag förslaget att de bägge blocken ska göra upp om att låta det av de två regeringsalternativen som får flest röster regera efter valet, detta för att undvika att SD blir tungan på vågen.

Ett intressant förslag som bör övervägas i det fall SD kommer in i riksdagen och Sahlin eller Reinfeldt inte lyckas bilda en majoritetsregering genom att locka över något parti från det andra blocket.

Relaterat: Johan Westerholm, Peter Högberg, Claes Krantz, Kent Persson, Krassman, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.

3 Responses so far.

 1. Johan skriver:

  Ett intressant förslag? Möjligtvis om man vill att Sd ska växa kraftigt, annars är det ett helidiotiskt förslag.

  Alla, inklusive Expressens ledarredaktion, tycks glömma bort att Sd i riksdagen kommer att ha egen förslagsrätt. De kommer självklart att utnyttja den till att spela ut blocken mot varandra om Expressens scenario blir verklighet.

  Tänk dig själv situationen att ni rödgröna frivilligt avstår från makten till förmån för Reinfeldt. Säkert som amen i kyrkan kommer Sd då att i partimotion efter partimotion föreslå saker som ni rödgröna gärna vill genomföra, t ex höjd a-kassa. De kommer att basunera ut detta i media (som de har tillgång till i egenskap av riksdagsparti) och vad gör ni? Ni röstar MOT höjd a-kassa eftersom ni har en sådan överenskommelse med högern, trots att förslaget egentligen har stöd av en majoritet i riksdagen. Hur tror du att era väljare kommer att reagera på det? Svaret känns ganska givet.

  Nej, svälj stoltheten och behandla Sd som vilket annat parti som helst. Rösta med dem när ni har samma uppfattning och rösta mot annars. Det är hederligt och kommer att gynna er i längden.

 2. Roger Svensson skriver:

  Då tycker jag att det är lika bra att man enbart får två alternativ att välja på i riksdagsvalen:
  (1) Mot Sd
  (2) För Sd

  Om över huvud taget alternativ (2) skall finnas måste utredas av en parlamentarisk kommitté tillsatt av de som röstar på alternativ (1) …

 3. Tack för fina och konstruktiva förslag Roger – Det här är uppenbarligen en hjärtefråga för dig också!

Leave a Reply

MediaCreeper