0

Jobbkongressens viktigaste tal

Posted november 2nd, 2009 in Homepage, Politik and tagged , , , , , , , by Fredrik Pettersson
Ingvar Carlsson

FOTO: Anders Löwdin

Det kanske enskilt viktigaste och ett närmast perfekt tal, så vill jag sammanfatta Ingvar Carlssons tal till jobbkongressen. Han sprudlade av energi och kamplust när han äntrade scenen, 10 minuter senare hade Carlssons vallusta, likt en pandemi, spridit sig ut i publikhavet och drabbat var och en av oss som lyssnat och hänförts av s-seniorens gripande ord.

Med risk för att snuttifiera och analysera sönder ett närmast komplett tal vill jag ändå lyfta ut två delar ur Carlssons tal som jag tror kommer att få stor betydelse för kommande valrörelse:

1. Erlander VS. Reinfledt

”Reinfeldt sade att han har Tage Erlander som sin förebild. Jag var politisk sekreterare åt Tage Erlander 1958–1960. Jag var ordförande i ungdomsförbundet 1961–1967, med Erlander som partiledare. Jag var Tage Erlanders statssekreterare under hans två sista år som statsminister. Jag hade alltså närmare tio år av ett nära samarbete med Tage Erlander. Tage Erlander ville skapa det starka samhället för frihet och trygghet. Han var vår statsminister som satt längst, 23 år, och var ändå totalt oförstörd av makten. Jag kan bara säga: Fredrik Reinfeldt blir aldrig någon ny Tage Erlander! Han passar inte in i Tage Erlanders skrynkliga byxor; han är för kort i rocken.”

Ingvar Carlsson såg till att tydligt sätta stopp för Fredrik Reinfeldts fräcka ansatser att jämföra sig med Tage Erlander och därmed på via omvänd guilt by association-strategi oförtjänst spegla sig i Erlanders glans. Den enda som möjligtvis lär associera Reinfeldt med Erlanders bragder till politisk gärning efter Carlssons retoriska avrättning är möjligtvis Reinfeldt själv.


2. Betoningen av Sahlins politiska CV

”Efter valet 2010 tvingas vi för tredje gången städa efter en borgerlig regering. Vi är några här som varit med förr – 1982, 1992 och 1994 och sedan också 2010. Under 1990-talets kris tog Mona Sahlin ett stort ansvar. Jag såg det på nära håll. Hon var kunnig, stark och modig. Jag är övertygad om att det blir en enorm fördel att vi har en partiledare och får en statsminister som vet vad det handlar om och som har kapacitet att leda landet på rätt väg igen.”

Carlssons anspråkslösa och osjälviska hyllning av partiordförande Sahlin är i sig inte alls oviktig. När man ser och hör Carlsson tala blir det mycket tydligt att han inte för allt smör i Småland vill missa denna chans, han vill vara med och bära fram Mona Sahlin till Rosenbad. I Carlssons ögon är Mona Sahlin, och har alltid varit, den naturliga efterträdaren till honom själv.

Vad Carlsson så förtjänstfullt också framhävde med sitt tal är att Sahlin är den mest meriterade statsministerkandidaten av alla. Sahlin vet att ta ansvar för Sverige, hon har gjort det förut. Hon vet också vad det vill säga att leda ett land ur kris och svåra tider och ingjuta hopp i uppgivna generationer. Sahlins politiska CV är, vill jag påstå, hennes viktigaste vapen i kampen med Reinfeldt om den ädlaste av alla ministertaburetter.

Ingvar Carlssons tal till kongressen återfinns här.

Relaterat: Peter Högberg, Lars Isacsson, (S) i norr, Gunilla Svantorp, Jonny Gahnshag, Makthavare, Krassman

Fotograf: Anders Löwdin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.

Leave a Reply

MediaCreeper