3

Hur vinner vi val?

Posted november 21st, 2009 in Homepage, Politik and tagged , , , , , , , by Fredrik Pettersson

StrategispelSocialdemokraternas nygamla valgeneral, Bo Krogvig, gästade igår Sörmland för att ge den samlade lokala valledarstaben en bild av hur han och det övriga centrala kampanjmakeriet resonerar inför kommande valår. Krogvigs övergripande resonemang väckte många nya tankar och idéer, det stärkte mig också i min uppfattning om att val inte vinns via centrala reklamkampanjer – Val vinns av människor som vill förändring och som tror att Sverige kan bättre. Och framför allt, Socialdemokraterna vinner val när vi inför väljarna framstår som det bästa och mest trovärdiga socialdemokratiska alternativet.

En grundförutsättning för detta är att Socialdemokraternas verklighetsbeskrivning och samhällskritik stämmer överens med hur människor i allmänhet uppfattar sin vardag. Det är när den politiska verklighetsbeskrivningen och den allmänna inte stämmer överens som förtroendeklyftor uppstår, när partiföreträdare blir mer politiker än människor och pratar ”politiska” istället för vanlig svenska. Politisk kommunikation handlar således inte om kontors- och skrivbordsarbete, kommunikation är folkrörelsearbete och det handlar i grund och botten om att prata med folk och beskriva problemen så att folk förstår och att nå varje individ på deras villkor. En verklighetsförankrad samhällskritik är således fundamentalt för att sedan kunna formulera ett trovärdigt mål kring hur vi vill att samhället ska se ut och en tanke om hur vi ska nå dit.

Valrörelsen måste för oss Socialdemokrater handla om att mobilisera, lyssna och övertyga och visa med ord och handling att det bara finns ett socialdemokratiskt parti, originalet – Socialdemokraterna. Lyckas vi med detta så vinner vi valet, för faktum är att det gör nästan alltid det parti som för tillfället uppfattas som det fräschaste och mest trovärdiga socialdemokratiska partiet, och det är oftast vi. Det var det dock inte 2006.

Relaterat: PromeMorian, Peter Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.

3 Responses so far.

  1. Tord Oscarsson skriver:

    Så exakt sagt. Jag har täkt på samma sak den senaste veckan. Träffar många dagligen som ofta tar upp sina problem. Genomgående vill dom att styrande politiker ska komma ut och visa sig och prata. Internet,sms,epost är viktiga kommunikationsmedel men snacka med varandra och se varann i ögonen är oslagbar kommunikationsmetod.

    Jag har mycket positiv erfarenhet av dörrknackning i EU-valet. Vi var många ute och i valet blev S större än de borgerliga tillsammans i kommunen.

  2. Jag håller med! Då är det ju bara att fortsätta med de beprövade metoderna nu ända fram till valet – Kör hårt!

  3. Smurftips skriver:

    […] Fredrik Pettersson » Blog Archive » Hur vinner vi val?“Socialdemokraternas nygamla valgeneral, Bo Krogvig, gästade igår Sörmland för att ge den samlade lokala valledarstaben en bild av hur han och det övriga centrala kampanjmakeriet resonerar inför kommande valår. Krogvigs övergripande resonemang väckte många nya tankar och idéer, det stärkte mig också i min uppfattning om att val inte vinns via centrala reklamkampanjer.” […]

Leave a Reply

MediaCreeper