0

Här är det rödgröna alternativet till regeringens utförsäkringspolitik

DN Debatt presenterar idag De rödgröna partiledarna ett tydligt alternativ till den borgerliga regeringens utförsäkringspolitik. Vid en eventuell valseger i höst är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet överens om en ny modern sjukförsäkring.

”Alla människor ska ha möjlighet att arbeta och försörja sig själva. Det är grunden när vi nu tar strid för en förutsägbar och modern sjukförsäkring”, skriver de fyra partiledarna.

Vid en rödgrön valseger utlovas en omedelbar avskaffning av stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar. Partierna är också överens om att sjukförsäkringen på sikt ska omfatta fler än i dag och att taket ska höjas till tio basbelopp. De som utförsäkrats av den borgerliga regeringens regeländringar ska återförsäkras om de behöver det. Individuella prövningar ska göras successivt och man vill se avstämningspunkter med tydliggöranden om när individen har rätt att få aktiva insatser, inte tidsgränser som gör att man kastas ut i försäkringslöshet. Redan under 2011 vill man avskaffa dagens stelbenta prövning efter 180 dagar mot en fiktiv arbetsmarknad. Förslaget innebär också att statliga resurser ska satsas i en ny rehabiliteringsfond.

”Efter valet 2010 är det hög tid att skapa ett nytt trygghetssystem som ger människor hjälp och stöd att snabbt komma tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid som rehabiliteringsarbetet tar. Ett samhälle kan mätas utifrån hur det tar hand om sina sjuka och utsatta. Sverige sköter sig dåligt i dagsläget. Det är dags för en ny sjukförsäkring och en ny regering.”, skriver partiledarna med en uppfriskande och välförtjänt självsäker ton.

En tidig överenskommelse i fråga om sjukförsäkringen är en mycket viktig byggsten i formandet av ett tydligt regeringsalternativ, tillika en fråga som lär vara högt prioriterad bland många väljare i höstens riksdagsval. Regeringsalternativen tar form och det ter sig allt mer tydligt – Höstens val står mellan en rödgrön politik för fler jobb och en borgerlig politik för ökade klyftor, vad väljer du?

Relaterat: Krassman, Gunvor G Ericson, Peter Andersson, Johan Westerholm, Mary X Jensen, S-buzz, Christian Valtersson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

Leave a Reply

MediaCreeper