4

Han kan bli ett av Sveriges yngsta kommunalråd i Sveriges äldsta fullmäktigeförsamling

Posted november 25th, 2009 in Debatt, Gästblogg, Homepage, Politik and tagged , , , , , , by Fredrik Pettersson

GÄSTBLOGG. Det är nu klart att Johan Rocklind, en 25-årig småbarnspappa och metallarbetare, har fått förtroendet att bli Socialdemokraternas gruppledare i Gnesta kommun efter valet 2010. Men vem är egentligen denna doldis som i och med nästa års val kan bli ett av Sveriges yngsta kommunalråd i en kommun som idag gjort sig mest känt för att ha landets äldsta fullmäktige? I en personlig gästblogg berättar idag Johan Rocklind om sig själv, sina drivkrafter och orsakerna till sitt politiska engagemang.

Johan Rocklind citatJag är född och uppvuxen i lilla Gnesta, en ort som i stor utsträckning kan karaktäriseras med svenska språkets ord ”lagom”. Jag har haft en i mina ögon sett fantastisk uppväxt tillsammans med föräldrar och syster i ett lugnt villaområde bland andra barnfamiljer. Jag var under många år aktiv i olika idrottsföreningar och följdes av ständigt stöttande föräldrar oavsett om det var tidig lördagsmorgon eller sen onsdagskväll. De resor jag gjorde med familjen innebar så gott som varje år någon sommarvecka i husvagn på Öland, samt en veckas skidåkning i fjällen på vintern, en alldeles lagom uppväxt alltså. Jag har senare förstått att mina föräldrar periodvis fått lov att slita hårt för att kunna göra denna uppväxt möjlig för mig, ekonomin måste ha varit ett svårt pussel men det märkte inte jag, jag tilläts vara barn i ett vackert Sverige.

Under tonåren så öppnades sedan dörrar till andra delar av samhället, jag förstod att långt ifrån alla givits samma chans till en trygg uppväxt. Jag hade under en kortare period personer som rörde sig i periferin av min bekantskapskrets vars politiska åsikter låg på den yttersta högerkanten och tog sig uttryck i form av främlingsfientlighet. För mig var denna ytliga och korta kontakt viktig för att ordentligt bottna i mina egna värderingar, jag bestämde mig för aldrig invaggas i en ideologi genom grupptryck, jag skulle läsa på, bilda mig min egen uppfattning och växa upp.

Vid 18-års ålder hade jag uppenbarligen tänkt klart. Vid riksdagsvalet 2002, ett par veckor efter att jag fått rätt att rösta, så tvekade jag aldrig en sekund på vilka sedlar jag skulle stoppa i kuverten. När jag kom hem den söndagen efter att ha utnyttjat min medborgerliga rättighet så kunde jag konstatera att jag var socialdemokrat.

Sedan dess så har samhällsengagemanget vuxit sig starkare för varje år, idag ser jag det inte längre som en syssla att genom fackligt engagemang driva arbetarrörelsens hjärtefrågor framåt. Jag ser det inte som en fritidssysselsättning att engagera mig politiskt. För mig är samhällsengagemanget och viljan att förändra helt enkelt en livsstil.

Jag får ibland frågan om jag verkligen har tid med ett politiskt engagemang i någon större omfattning, och jag vet inte riktig svaret på den frågan. Jag är inte engagerad för att jag har ett överflöd av tid, jag gör det för att jag tycker det är viktigt. Det är viktigt för demokratins fortlevnad att det kontinuerligt fylls på med människor om inte systemet ska dö. Det är viktigt att de politiska församlingarnas sammansättning genom fler aktiva ungdomar avspeglar samhället i stort. Jag tycker det är viktigt att människor med helt vanliga arbeten deltar i den politiska debatten. Jag har alltså valt att engagera mig dels för min egen skull, då jag har ett behov av att känna att jag åtminstone gjort mitt bästa, men engagemanget är också för mina kompisar och kollegor som jag känner samhörighet med. Jag hoppas bana väg för ännu fler småbarnsföräldrar inom politiken, det är en allt för viktig grupp att stänga ute ifrån de beslutande församlingarna.

Så det är alltså här, i en tid då nyliberalismen fått sig en törn då marknaden kraschat och visat att någon form av kontroll är befogad, en tid då Idol, reklam, individualism och utförsäljningar står på agendan, som min resa på det socialdemokratiska tåget har sin början. Jag har haft en relativt bekväm start och räknar med att det kan bli tufft. Men min övertygelse om att framtiden är ungdomens, att socialdemokratin är fantastisk och kan bli ännu mycket bättre, och min vägran att en dag hamna i graven utan att känna att jag i alla fall gjort mitt bästa, kommer förhoppningsvis att guida mig genom snålblåsten. Jag får vänja mig vid att vara en offentlig person då jag anser att granskningen av makthavare är fullständigt nödvändig i ett demokratiskt samhälle. Mina kontakter med media kommer garanterat att hålla en varierande kvalité, det är väl bara att acceptera om helt vanliga knegande småbarnsföräldrar kastas in i hetluften. Om det varit möjligt hade jag gärna sluppit undan den offentliga biten, men det är ytterst svårt att förändra världen till det bättre ifrån hemmets mörka vrå.

Vi lever i en globaliserad värld där hjulen tenderar att snurra allt fortare, och jag får lov att erkänna att socialdemokratin ibland haltat när det gäller att leva i nutiden, det är en aning naivt att tro att det ska gå att anpassa samhället efter gångna tiders socialdemokrati. Vi ska framåt och inte bakåt och det är min djupaste övertygelse att socialdemokratin är helt rätt i den tid vi lever i. Jag vill ge mina och andras barn samma chans som jag fick, att vara just barn i ett vackert Sverige.

Tåget från historien rullar nu in i framtiden, jag hänger på. Nu kör vi!

Johan Rocklind
JOHAN ROCKLIND (S)

Relaterat: I’m in!, Dagens citat
Media: Södermanlands Nyheters ledarsida, SVT Östnytt, SN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.

4 Responses so far.

  1. Jägarn skriver:

    En mycket bra och intressant text Johan. Lycka till med uppdrager, det behövs fler människor som dig i politiken.

  2. […] Rocklind gästbloggar Missa inte Johan Rocklinds gästblogg hos Fredrik Pettersson. Upplagd av Kajsa Bergman Fällén kl. 20:22 Etiketter: gnesta, johan […]

  3. Sofia Eriksson skriver:

    Utifrån denna framställning verkar det båda gott för Gnesta!

  4. […] Ordföranden för den Socialdemokratiska gruppen i Gnesta gästbloggar i Fredrik Petterssons blogg. […]

Leave a Reply

MediaCreeper