2

GÄSTBLOGG/DEBATT: Det pågår en politisk utfrysning av mindre partier

GÄSTBLOGG/DEBATT. Det pågår en politisk utfrysning av mindre partier över hela landet. Om vi gynnar de partier som redan är störst, de som har mest tillgångar, de som har det bäst ekonomiskt, då skapar vi ett demokratiskt underskott som kommer att skada vårt land enormt, det menar vänsterdebattören tillika ordföranden för Ung Vänster i Sörmland, Kawa Zolfagary.

För lite mindre än en månad sen så arrangerade Eskilstuna kommuns ungdomsforum en debatt mellan SSU och MUF. Debatten skulle hållas på Ungdomens Hus och det sattes upp reklamaffischer över hela Eskilstuna och annonser publicerades i lokaltidningarna. På skattebetalarnas bekostnad såklart. I sista sekund så drog sig MUF ur då de inte ville möta just den debattör som SSU valt att skicka. Hela arrangemanget fick läggas ner.

Men problemet här är inte att Moderata Ungdomsförbundet fegade ur, problemet är att endast två av riksdagspartiernas ungdomsförbund blev utvalda av en kommunal verksamhet och fick så mycket reklam helt gratis. Detta är att direkt stödja två politiska partier och diskriminera mot övriga. Hur man motiverar det här användandet av skattemedel övergår mitt förstånd.

Den politiska diskursen i Sverige har försämrats de senaste åren, mycket på grund av att vi håller på att förlora något som utmärker svensk politik. Internationellt är det ovanligt med så många olika politiska ideologier och partier representerade som vi har i vår riksdag. I och med Alliansen och de Rödgrönas bildande så har vi sakta men säkert börjat traska nedför stigen mot tvåpartisystemet. Det vore en enorm förlust för det svenska folket ifall vi förlorade mångfalden i vår politik.

För några dagar sen blev jag kontaktad angående en kommunalt anordnad debatt mellan ungdomsförbunden. Till arrangemangets presskonferens hade dock bara SSU och MUF bjudits in. Övriga partier var inte bjudna. När jag frågade varför så fick jag till svar att det skulle bli för rörigt och att de då valde att bjuda in bara de två största partierna. Det här var naturligt och inget konstigt alls och jag var bråkig som inte tyckte att det var en bra idé. Jag hade kunnat blunda för denna gång om det inte vore för att det pågår en politisk utfrysning över hela landet. Det har varit heta diskussioner om politiska ungdomsförbund den senaste tiden och ifall de ska få släppas in på skolor. Framför mig ser jag en framtid där endast de två största partierna släpps in, där endast de två största får komma till tals.

Om vi gynnar de som redan är störst, de som har mest tillgångar, de som har det bäst ekonomiskt, då skapar vi ett demokratiskt underskott som kommer att skada vårt land enormt. Vi måste istället hjälpa de mindre partierna som representerar oss att få komma till tals. Vi måste hylla vår politiska mångfald. Det är den enda ärliga vägen att gå för en sann demokrat.

Kawa Zolfagary, ordförande för Ung Vänster Södermanland

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.

2 Responses so far.

  1. John Galt skriver:

    Håller helt med dig Zoosafari!

  2. Äke Jimmiesson skriver:

    Håller med 100% !

Leave a Reply

MediaCreeper