3

Föräldraförsäkringen – Här ska striden stå

Posted oktober 29th, 2009 in Debatt, Gästblogg, Homepage, Politik and tagged , , , , , by Fredrik Pettersson

Sara KarlssonSIGNERAT. I kväll väntas en favorit i repris – föräldraförsäkringen. Denna fråga som diskuterats så mycket att det nästan blivit löjligt – med tanke på resultaten. Samma argument som lyftes på kongressen 2005 kommer att lyftas i kväll, kanske delvis till och med av samma personer. Egentligen borde en individualisering av föräldraförsäkringen vara så självklar att den redan skulle vara klubbad och genomförd. Erfarenheten säger oss dock att det finns ett inbitet motstånd, hos såväl män som kvinnor.

Vi vet att den största enskilda frågan för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Att kvinnors villkor på arbetsmarknaden är beroende av hur vi utformar familjepolitiken. Vi hävdar med bestämdhet (?) att barn har rätt till båda, eller alla, sina föräldrar. Ändå, så tar det emot. I debatten ställs det privata, familjens egna villkor och vilja, mot övergripande politiska mål. Men, brukar vi säga, det privata är politiskt. Lika nödvändigt som det är att kvinnor får bättre villkor på arbetsmarknaden är det att män ges tillgång till sina barn, och också förväntas vara lika goda föräldrar som kvinnor (nu generaliserar jag, alla föräldrar är varken två eller av olika kön. Men debatten om föräldraförsäkringen utgår ifrån ojämlikheten mellan könen. Det är inte minst i denna debatt som heteronormen får genomslag).

Jag har blandade förväntningar inför debatten i kväll. Jag tror att, trots motståndet, förutsättningarna att på riktigt göra verklighet av pratet om att vi är ett feministiskt parti nu när vi har en kvinnlig partiledare som har feminismen som en av sina hjärtefrågor. Budet från partistyrelsen är att dela föräldraförsäkringen i tre delar, en var och en att dela på. Det duger inte, i min mening. Ett steg i rätt riktning absolut, men jag hoppas att vi vågar gå hela vägen.

Fortsättning följer…

SARA KARLSSON (S)
Kongressombud från Sörmland

Relaterat: SvD Brännpunkt, Dagbladet, DN Opinion, Danielssons Lakejer, Johan Nyström.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.

3 Responses so far.

 1. Enil skriver:

  Frihetens parti var det väl?

 2. A.Jonsson skriver:

  Rappakalja! Föräldraförsäkringen är redan individualiserad såtillvida att föräldrarna har möjlighet att fördela den på det sätt som passar just dem bäst. Just föräldrarna, individerna, har bästa möjligheten att bedöma sin egen situation. Du och alla andra klåfingriga politruker ska hålla tassarna borta.

  Det du och andra fiender till individens frihet vill införa är en statlig tvångskvotering ända in i sängkammaren. Skillnaden mellan ert petande i människors privatliv och den vidriga Alva Myrdals fascistoida familjepolitik skiljer sig endast i grad. Arten av ondska är densamma.

 3. Stefan skriver:

  Jag tycker att partiet är fel ute när de ska gå in och peka med hela handen att så här ska ni i er familj göra.
  Partiet ska stå för valfriheten att göra som den familjen vill. Det är upp till var och en att ta den diskussionen hemma vid köksbordet hur man ska fördela ledigheten..

  Lär inte vinna några röster på att bestämma detta fullt ut, snarare tror jag att vi tappar röster….

Leave a Reply

MediaCreeper