1

Folkpartister, stå upp för jämställdheten!

Idag startade Folkpartiets Landsmöte i Växjö. ”Ja till framtiden” står det skrivet på bannern som toppar liberalernas Landsmötetsblogg. Ett budskap som rimmar ganska illa med partiledningen bakåtsträvande jämställdhetspolitik.

Föräldraförsäkringsdebatten, som splittrar partiet, lär bli en av helgens hetaste. Flera socialliberaler i partiet, med den skicklige Birgitta Ohlsson i spetsen, kommer att ta fighten mot partiledningen som menar att delad föräldraförsäkring inskränker familjernas valfrihet.

I grund och botten handlar frågan om jämställdhet. Det är till största delen kvinnor som stannar hemma med sina barn och därmed kvinnors villkor på arbetsmarknaden som blir lidande av gällande lagstiftning. Frågan handlar dessutom, som Sara Karlsson tidigare påpekat, inte bara om kvinnors villkor på arbetsmarknaden utan även om mäns rätt att få vara hemma med sina barn och barnens rätt till alla sina föräldrar.

Gillar man jämställdhet är det enda rimliga, även sett ur en liberal synvinkel, att rösta för Birgitta Ohlsson med fleras förslag om en tredelning av försäkringen. Vill liberalerna ta över ledartröjan i jämställdhetsdebatten och även gå förbi sossarna så bör man dessutom gå steget längre och ta ställning för en fullt ut individualiserad föräldraförsäkring. Det törs Folkpartiet dock inte göra.

Relaterat: ”Liberaler till attack mot bakåtsträvande Björklund”, AB Debatt, Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Annika Carp, Robsten

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

One Response so far.

  1. […] Per Altenberg, Nina Larsson, Linnéa Darell, Anders Widén, Johanna Melén, Madeleine Sjöstedt , Fredrik Pettersson, Ola Möller, Holmqwist, Sebastian […]

Leave a Reply

MediaCreeper