1

Ett steg i rätt riktning

Posted november 3rd, 2009 in Homepage, Politik and tagged , , , , , , by Fredrik Pettersson

Tingsrätten har slagit fast att Försäkringskassan vid upprepande tillfällen gjort sig skyldig till könsdiskriminering då man nekat gravida sjukpenning just på grund av att de varit gravida, detta efter anmälan av DO. Det meddelar idag SvD.

Försäkringskassan tilldöms att betala 50 000 kronor var i skadestånd till de fyra kvinnor som domen avser. Domen innebär givetvis viktig upprättelse för de drabbade kvinnorna, men har sett ur ett bredare perspektiv ett mycket större symboliskt värde än så.

”Härvid bör också stor vikt läggas vid att kränkningen avser en grundläggande mänsklig rättighet och att den som sådan ska betraktas som allvarlig”, säger domen som framförallt är att betrakta som en prestigefull seger för DO och för jämställdheten, som i och med detta tar ännu ett steg framåt.

”Det var inte ok att behandla oss så” säger en av de drabbade kvinnorna som nu genom tingsrättens domslut fått rätt till SvD. Och nej, det var det verkligen inte. Eller som bloggen Queer as in fuck off uttrycker det:

”Att neka en kvinna sjukpenning, som inte kan röra sig pga foglossning, grundat på att problemen är graviditetsrelaterade är som att neka en rökare sjukersättning när han eller hon får lungcancer. Eller att neka en person sjukpenning efter en hjärtattack för att personen inte skött sina kost- och motions vanor enligt regelboken. Skyll dig själv – du valde ju att röka/bli gravid/äta chips och sitta still. Helt idiotiskt.”

Relaterat: Ett hjärta rött, Kajsa Bergman Fällén , Allt om barn, DN.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.

One Response so far.

  1. David skriver:

    Mycket viktig dom, men ganska väntad. Finns liknande domar i arbetsdomstolen där gravida kvinnor valts bort och sedan fått rätt. Domstolens bedömning har legat i att det är könsdiskriminering pga att det enbart kan röra ena könet.

Leave a Reply

MediaCreeper