2

Dagens fråga:

Posted juni 21st, 2010 in Homepage, Politik by Fredrik Pettersson

Hur kan Sverige, år 2010, ha en utrikesminister som är föremål för förundersökning för folkrättsbrott?


Kammaråklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm har inlett en förundersökning om brott mot den humanitära rätten i Sudan under 1997 till 2003, det rapporterar flera svenska medier nu på förmiddagen. Ljuset riktas nu mot Lundin Oil där utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen under de aktuella åren.

De krav att Bildt nu tar en timeout, som i kölvattnet av rapporterna om förundersökning strömmar in, är inte på något sätt orimliga. Ej heller kraven på reaktioner från Reinfeldt – Hur ser förtroendet för Bildt ut egentligen och vad säger statsministern om att Sverige har en utrikesminister som är föremål för förundersökning för folkrättsbrott?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.

2 Responses so far.

  1. […] Fredrik Pettersson: ”Dagens fraga” […]

  2. Jörgen Danielsson skriver:

    LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin som ledamot i AMFs styrelse, fick springa gatlopp i media när det avslöjades att tidigare VD på AMF hade fått en allt för stor pension.

    När Carl Bild som ledamot i Lundin Oil misstänks som delaktig i folkrättsbrott, mord och tvångsflytt av människor, reagerar knappt media.

    Tolkningen blir att en VD:s pension i AMF är viktigare än folkrättsbrott i Sudan för media. Dessutom kan man konstatera att en person som är aktiv inom arbetarrörelsen såsom Vanja Lunby-Wedin döms hårdare i media än en moderat utrikesminister såsom Carl Bild. Media är objektiv? Knappast!

Leave a Reply

MediaCreeper