7

”Chockhöjning”

Posted januari 18th, 2010 in Nyheter, Politik and tagged , , , , , , , by Fredrik Pettersson

– Ökad konkurrens leder till pressade priser för konsumenterna!

Så lät de smått euforiska avregleringsargumenten från de ideologiskt drivna privatiseringsivrarna alltmedan lockropen till riskkapitalisterna likt brunstiga parningsläten ljöd: ”Kom och köp ett stycke svensk välfärd!”

– Dyrare mediciner!

Säger facit.

”Chockhöjning” skriver DN idag om prisutvecklingen på receptfria läkemedel sedan regeringens beslut om avreglering. Den genomsnittliga prishöjningen är drygt 11 procent, men på vissa mediciner har priset höjts med så mycket som 50 procent.

Hate to say I told you so.

Relaterat: Alliansfritt Sverige, Peter Högberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.

7 Responses so far.

 1. emil skriver:

  Det blir ju ändå billigare. Du slipper köra bil miltals efter ett öppet apotek. Tänk lite längre än näsan räcker. Alla bor inte i storstan.

 2. Ok, det är ju ett fair argument. Men borde inte det ha gått att fixa inom befintlig organisation? Det tycker jag.

 3. Anton skriver:

  Dessutom är väl idén att det i konkurrens mellan apotek kommer sänkas priser. De här höjningarna har ju gjorts av läkemedelsbolag som konkurrerade redan innan avregleringen. Dessutom kan ju inte effekten av fler apoteksaktörer avläsas än – det är väl bara ett (1) apotek som blivit privat?

 4. Krille skriver:

  Vissa okunniga har väl pratat om prissänkningar medan utredningarna inför avregleringen varit tydliga med att en prisökning är en trolig effekt. De borgerliga är villiga att betala det priset (sic!) för att få en bättre tillgänglighet säger de.

  Apoteket AB har förbättrat sin service oerhört mycket de senaste åren med en mycket bra webbplats där man kan beställa mediciner, en telefontjänst med mycket generösa öppettider (dygnet runt innan beslutet om avreglering togs) osv.

  Därför förstår jag inte alls denna privatiseringsiver som minskar sortimenten, försämrar telefonservicen, försämrar webbservicen och som kostar mer.

  Jag har gjort en liten ovetenskaplig undersökning om utbudet på receptfria läkemedel och utan undantag har Coop, OKQ8, Ica m.fl haft märkesprodukter snarare än generika som är billigare.

  Tittar man på den första privata apotekskedjan Medstop så har ingen webbutik och har en telefonkundtjänst som bara har öppet vardagar 6:45-20:00. Dvs, det finns ingen möjlighet att få kontakt med apoteken på helgerna trots att de har öppet då!!!

 5. Anton,
  Enligt DN:s granskning finns det ett tydligt samband mellan konkurrensutsättningen av receptfria läkemedel och det kraftigt höjda priset, något som också kritikerna varnade för när avregleringen initierades.

  Enligt Apotekets varumärkesdirektör, Eva Fernvall, är läkemedelsbolagens kraftiga höjning av priserna ett sätt att förbereda sig för den ökande konkurrensen och en eventuell framtida prispress.

 6. […] Läs bloggarna: Medicin snart en klassfråga! (Högbergs tankar); Fredrik Pettersson – Chockhöjning, […]

 7. Rudis skriver:

  Att läkemedlen blivit dyrare är sant, men två saker bör man nog ha i åtanke när man bedömer reformen.

  Först så handlar prishöjningarna bara om några få kronor, Apoteket tog tidigare 30kr för en ask Alvedon och nu tar min lokala butik 38kr. Höjningen är stor i procent, men liten i kronor. Jag får min lön i kronor och jag betalar mina räkningar i kronor, så kanske bör man också diskutera prisökningarna i kronor.

  För det andra så är själva priset endast en liten del i kostnaden för att skaffa receptfria läkemedel. Jag bor inte särskilt nära de befintliga monopolapoteken, utan ca 2 mil utanför Gävle. Innan avregleringen var jag tvungen att ta mig tid att åka in till Gävle för att få tag i t ex Alvedon. Efter avregleringen köper jag Alvedon i min lokala butik för 38kr asken. 8 kronor mer än tidigare, men jag sparar restid, bensin, p-avgift mm.

  Alla bloggare som skrivit att det blivit dyrare att skaffa receptfria läkemedel efter avregleringen måste därför rimligen bo granne med befintliga monopolapotek…

Leave a Reply

MediaCreeper