1

Centerkrisen fördjupas ytterligare

Posted februari 26th, 2010 in Homepage, Politik and tagged , , , , , , , , by Fredrik Pettersson

Centerkrisen fortsätter fördjupas, i alla fall om man ska tro den senaste opinionsmätningen från DN/Synovate. Mer än var femte väljare som röstade på Centerpartiet i det senaste valet vill idag inte uppge något favoritparti och det är med nöd och näppe som partiet håller sig kvar ovanför 4-procentsspärren i dagens mätning.

En stor del av Centerpartiets kräftgång i opinionsmätningarna kan säkerligen förklaras av partiets identitetskris och otydliga profil. För precis som statsminister Reinfeldt själv uttrycker det så är ”det är lite oklart var de befinner sig i dag.”

Med en otydlig politisk profil och utan att ha lyckats ro ambitionen med etablera bilden av Centern som Alliansens miljöparti i hamn är Centerpartiets fortsatta existens i riksdagen ett mycket osäkert kort. Centerpartiet kan inte heller räkna med sympatiröster från Moderaterna som, om man ska tro Reinfeldt själv, istället kommer att backa upp kamrat 4-procent ännu längre ut på högerkanten. Och mobilisering av de egna väljarna, som av flera kvalificerade bedömare kan komma att avgöra valet, blir givetvis svårt för ett parti som inte riktigt tycks veta vad man vill med Sverige.

I nuläget pekar mycket på att Centersveket kommer att stå Maud Olofsson dyrt. Det var kanske inte så smart att välja kärnkraft framför kärnväljare när allt kommer omkring?

RELATERAT: Mats Engström spinner också på Centerkrisen i ett, som alltid, läsvärt inlägg, det gör även Krassman. Peter Andersson konstaterar att det de rödgrönas försprång i opinionsmätningen ger en bra grund för den nyligen i sjösatta samtalskampanjen. Läs också Johan Westerholms inlägg om statsministerns terapisamtal med den lojala journalistkåren om problematiken med Centerpartiet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.

One Response so far.

  1. […] annarkia och Fredrik och martin och johan och […]

Leave a Reply

MediaCreeper