0

Betraktelser om storstadspartiet Miljöpartiet lagomliberalerna

Debattören Johan Norberg lägger idag ut texten om flirten mellan storstadsliberaler och miljöpartister på Sveriges bästa debattsajt Newsmill. En intressant observation om ett parti som alltmer framstår som ett lagom liberalt, lagom vänster och lagom grönt alternativ för många storstadsbor. Ett okomplicerat och lagom liberalt kontroversiellt men ändå fräscht alternativ helt enkelt.

Norbergs resonemang landar i slutsatsen att

”Det är inte osannolikt att en del liberala väljare följer de gröna hem på valnatten, men risken är stor att de till sin oändliga besvikelse vaknar med en bunt betongsossar och ohlygarker i sängen.”

Jag tror emellertid att Norberg med ett sådant resonemang underskattar inte bara väljarna utan också förändringspotentialen inom såväl Miljöpartiet som socialdemokratin och till viss del kanske till och med Vänsterpartiet.

För på samma sätt som det rödgröna samarbetet tvingat fram ett mer ansvarstagande och regeringsdugligt Miljöparti som verklighetsanpassat sin politik i många avseenden, är jag alldeles övertygad om att övriga partier i samarbetet har mycket att lära av Miljöpartiet inte minst i våra storstadsregioner.

Det är ju dessutom inte helt osannolikt att en del liberala väljare som följde exempelvis Centerpartiet hem på valnatten 2006 blev oändligt besvikna av att vakna upp bredvid verklighetens folks homofobinfanteri, betygshetsande batongliberaler och ivriga bävrar. Faktum är att en hel del pekar i just den riktningen.

Norbergs betraktelse är hur som helst intressant och läsvärd och föder många nya frågeställningar, exempelvis den om huruvida ett framgångsrikt Miljöparti i kombination med ett verkligt internt frihetstörstande Folkparti kan innebära slutet för blockcementeringen inom svensk politik.

Relaterat: Neo Blog, Johan Ingerö

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , . Pingat på intressant.

Leave a Reply

MediaCreeper