2

Baylan: ”Vad är det Moderaterna har att dölja?”

HEMLIGA PARTIBIDRAG. Höstens val är viktigt och ser dessutom ut att bli jämnt. Då blir frågan om hur partierna finansierar sin verksamhet oundviklig. Det handlar om att väljarna ska veta vad – och vem eller vilka – de faktiskt röstar på, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan (S) idag i en debattartikel i GP.

Baylan menar att väljarna har rätt att få veta vem eller vilka som betalar kampanjen. I dag är det bara Moderaterna som står i vägen för detta. Den ofrånkomliga frågan till Fredrik Reinfeldt blir således: Vad är det Moderaterna har att dölja?

FAKTA: Moderaternas hemliga partibidrag

Moderaternas hemliga donatorer skänker betydligt mer till Moderaterna än vad hela fackföreningsrörelsen ger till Socialdemokraterna.

Sedan 2000 fram till sommaren 2009 har Moderaterna mottagit mer än 80 miljoner kronor från privatpersoner. Det är åtta gånger mer än övriga partier tillsammans. Trots att det är allt färre personer som skänker pengar till Moderaterna ökar de privata donationerna till partiet.


Socialdemokraterna har valt att öppet redovisa namnen på de personer som skänker mer än 20 000 kronor per år till partiet. Vill någon skänka ett så stort belopp och inte stå för det tackar partiet nej. Socialdemokraternas partisekreterare menar att det är viktigt för att bevara förtroendet för partiet och för det politiska systemet. Han menar att om en privatperson eller organisation skänker en så stor summa pengar som 20 000 kr om året och mottagaren inte är beredd att redovisa gåvan undanhålls sannolikt ett politiskt intresse.

Och onekligen är det så. Tills dess att Reinfeldt och Schlingmann lägger alla korten på bordet kvarstår frågan – Vems eller vilkas intressen värnar Moderaterna, vem eller vilka ligger bakom de hemliga partibidragen i mångmiljonklassen?

Relaterat: S-buzz.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , . Pingat på intressant.

2 Responses so far.

  1. Daniel.J journalist skriver:

    Döljer….

    Här är ett saxat inlägg från sajten http://www.totalskandal.se

    Citat..”försäkringsfiffel (moderaterna är det ända partiet som inte säger varifrån de får sina bidrags pengar. men stora summor betalas av vissa försäkringsbolag och finanssektorn Nordea och IF”

  2. […] Hon med gredelina kuvert ni vet…. Av PeO_W Leave a Kommentar Kategorier: Filosofi, Politik och Tankar för dagen. Fredrik Pettersson » Blog Archive » Baylan: ”Vad är det Moderaterna har att dölja?”. […]

Leave a Reply

MediaCreeper