1

Alla dessa etiska regler

Posted juni 23rd, 2010 in Homepage, Politik and tagged , , , , , , , , , by Fredrik Pettersson

ETIK OCH MORAL. Peter och Björn påminner om Folkpartiets höga svansföring ifråga om etik och moral från förra valrörelsen. I en debattartikel i DN 2006 listade dåvarande folkpartiledaren ett antal ”etiska regler”, uppkallade efter skandaler kopplade till Socialdemokraterna. ”Jag hoppas att det nu kan starta ett offentligt samtal om hur förtroendevalda kan undvika att låta sig korrumperas av makten.” skrev Leijonborg i sin artikel och underströk behovet av ett mindre maktkorrumperat ledarskap:

Skandalerna inom socialdemokratin tycks aldrig ta slut. Företrädare för andra partier gör också fel ibland, men omfattningen går inte att jämföra på samma dag. Någonting gör att förtroendevalda inom arbetarrörelsen gång på gång brister i omdöme och slirar på moralen.

Vid valet måste det vara mycket tydligt att Alliansen står för ett alternativ till detta etiska moras. Behovet av ett nytt, mindre korrumperat ledarskap kan bli ett av de starkaste argumenten att välja Alliansen

Extra intressant i Leijonborgs artikel är den så kallade Lex Anna Sjödin:

Alltid time out vid åtal (”Lex Anna Sjödin”). När åtal väckts eller förundersökning inletts vid allvarligare brott ska regeln vara att den förtroendevalde träder åt sidan, tar ”time out”. /…/

En ståndpunkt inte helt olik Moderaternas egen, som tydliggörs i partiets etiska policy:

”Den som befinner sig i en rättsprocess bör som regel ta en så kallad ’time out’ från förtroendeuppdrag”

Carl Bildt, som alldeles uppenbart inte anser sig omfattas av varken Moderaternas eller Folkpartiets etiska regler, tydliggjorde ett undantag från dessa regler vid en presskonferens i måndags:

[Timeout] Det vet jag inte vad det är för något. Det finns i alla fall inte för statsråd så det kan han [Thomas Bodström] glömma.

Kan kanske rent utav behovet av ett nytt, mindre korrumperat ledarskap bli ett av de starkaste argumenten att välja inte Alliansen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , . Pingat på intressant. Artikelbilden är lånad av Fredrik Antonsson aka. Tokmoderaten.

One Response so far.

 1. Jonny Disenfeldt skriver:

  Låt se, har åtal väckts eller förundersökning inletts mot Carl Bildt ?

  – Nej.

  Låt se, har åtal väckts eller förundersökning inletts mot Lundin Oil’s styrelse ?

  – Nej.

  Du får nog avvakta isåfall med ditt önsketänkande.

Leave a Reply

MediaCreeper