12

Här är dom – Verklighetens folk!

KrisdemokraternaVERKLIGHETENS FOLK. På Kristdemokraternas hemsida presenteras nu en tydlig definition av vad och vilka som avses med ”Verklighetens folk”, detta i form av ett frågor-och-svar-dokument. Här nedan återges de centrala delarna av dokumentet med länkar till lite Kd-relaterad inspirationsläsning så som nyhetsartiklar, intervjuer, politiska manifest och riksdagsmotioner. Håll till godo!

Q: Vad menas med verklighetens folk?
A: Verklighetens folk är människor som lever sina liv som folk gör mest. Du och jag. Det är alla vi som gjort livsval som vänstern tycker är fel.

Som tycker det är okej med familj, att arbeta, ta semester, ha fredagsmys och titta på ”Så ska det låta” på TV. Som inte vill att politiker lägger sig i våra liv och vår vardag för mycket och som inte ser varje val i livet som ett resultat av förtryckande strukturer. Verklighetens folk ser inte världen genom ideologiska glasögon i första hand. Verklighetens folk har självklart ideologiska uppfattningar, men skriver inte nödvändigtvis andra på näsan hur de ska göra och tycka eller tycker att alla åsikter ska resultera i en ny lagreglering, ett nytt förbud eller ett nytt styrande bidrag.

Vanligt folk är obekymrade över märkliga teorier om hur livet ska levas, men blir förskräckta när politiker vill ta till lagstiftning för att ändra deras livsstil.

Q: Vad vill Kristdemokraterna säga med resonemanget om verklighetens folk?

A: Kristdemokraterna vill ge människor mer frihet att göra sina egna val. Sätta stopp för synsättet att bara ett livsval är riktigt, och att alla måste välja på samma sätt för att passa in i mallen. Politiken ska syfta till att ge människor bästa möjliga förutsättningar att själva styra sina liv. Ett exempel är att olika former av barnomsorg ska stödjas och föräldraförsäkringen inte ska kvoteras. Politiken ska inte ta till lagar för att detaljstyra människors livsval.

Kristdemokraterna pekar på problemet att det finns en klyfta mellan vanliga människor och en elit som lever i en egen, ideologiserad verklighet. Denna nya åsiktselit skapar ett samhällsklimat där bara ett sätt att leva godkänns. De respekterar inte människors livsval, trots att de påstår sig vara toleranta. Dessutom finns det en fara i att folk vänder den offentliga debatten ryggen, när de uppfattar att den upptas av elitens förkärlek för ideologiska krumbukter.

Q: Hur ser partiledningen på anklagelser om populism och att fiska i grumliga vatten?
A: Kristdemokraterna är inte ett parti som kan misstänkas för att vädja till främlingsfientlighet eller trångsynthet.

Relaterat: S-buzz, Alliansfritt Sverige, Mitt i steget, HBT-sossen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

12 Responses so far.

 1. Björn Fridén skriver:

  Mästerverk!

 2. fredrik skriver:

  Det är inte så svårt att baka en god kaka när man har bra råvaror! 😉

 3. […] en kommentar » Fredrik Pettersson, politisk sekreterare i Sörmlands läns landsting, har analyserat Krisdemokrater…. Det är verkligt […]

 4. […] det här fantastiska inlägget kan fördjupa dig i […]

 5. Peter Högberg skriver:

  Kan bara hålla med Björn. Mästerverk

 6. Lars skriver:

  Klockrent!

 7. fredrik skriver:

  Tack Peter! Men som sagt, har man bra råvaror är det ingen konst att slänga ihop ett schysst gryta! 😉

 8. William Chionis skriver:

  Sossarna ska ha supporters och prata med medelklassen, Vänsterpartiet pratar med vanligt folk och knackar dörr, och Kd orerar om verklighetens folk och samtal kring köksbordet. Det faktum att ingen i det offentliga samtalet riktar sig till de förnäma själarna, hopliterna, är skäl nog att lämna politiken åt perioikoi.

  Men för all del, fyndigt litet reportage, inget snack.

 9. Jägarn skriver:

  Bra jobbat Fredrik. Riktigt ruggigt att läsa, ”verklighetens folk” skulle passa som tittel på en roman av Stephen King.

 10. Peter Andersson skriver:

  Jag vet att det inte bara krävs råvaror av kvalitet i köket. Är det skit bakom sleven så går det inte att äta, trots råvarorna. Får instämma i hyllningskören och följa upp 🙂

 11. fredrik skriver:

  Peter, Jägarn & William – Tack!

 12. Ramesh Chibba skriver:

  I Quadragesimo Anno av Pope Pius XI förekommer den mest citerade katolska versionen av subsidiaritets principen. Texten lyder ”Det är orättfärdigt, av ondo, och störande av rätt ordning att en överordnad och större instans tillskanskar sig uppgifter vilka kan utföras effektivt av lägre och mindre instanser”
  Skriften kom till som en reaktion på den stora depressionen och förordade inrättandet av en social ordning baserad på subsidiaritetsprincipen. Här uttrycks den europeiska civilisationens utmärkande drag – religionsfrihet, konstnärlig frihet, akademisk frihet, och näringsfrihet.
  Politiken är inte alltid överordnad. Den skall inte styra religion, konst, vetenskap, industri och handel; de senare skall i görligaste mån styra sig själva.
  Kristdemokratin i ett nötskal!

Leave a Reply

MediaCreeper