10

1-åring får ledarskribent att se rött

Posted april 21st, 2010 in Homepage and tagged , , , , , , by Fredrik Pettersson

Nelly, en 1-åring från Katrineholm, gör succé på YouTube med ett klipp i vilket hon reflexmässigt skakar på huvudet åt frågor som exempelvis om hon tycker att Moderaternas politik verkar vara bra, något som fått Lars Kriss på Södermanlands Nyheters ledarredaktion att gå i taket.

Kriss kallar klippet för ”politisk propaganda” och liknar Nellys föräldrar, socialdemokraterna Fredrik Olovsson och Paula Carvalho Olovsson, vid Kim Jong Il:

”Användandet av barn i politisk propaganda är frekvent förekommande i dikaturer. Nu följer Socialdemokraterna i folkrepubliken Katrineholm förebilder som Kim Jong Il.”

Kriss har helt valt att bortse från det uppenbara, nämligen att ovannämnda YouTube-klipp är gjort med glimten i ögat och ett stort mått humor. Att han tar till detta tunga artilleri av brösttoner över ett tämligen oskyldigt YouTube-klipp som detta känns magstarkt och att kalla klippet för ”politisk propaganda” är rent löjeväckande. Att likna Fredrik Olovsson och Paula Carvalho Olovsson med diktatorn Kim Jong Il är nog trots allt det som framkallar mest avsmak.

Med anledning av ovanstående utfall från Lars Kriss kan jag inte låta bli att undra – Vem är det egentligen som har gått över gränsen?

SN:s ledarsida i allmänhet och Lars Kriss i synnerhet skulle nog må bra av en gnutta humor, inte minst med tanke på att ledarsidan sympatiserar med Centerpartiet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.

10 Responses so far.

 1. Oskar skriver:

  Hehe, fin slutkläm.

 2. Micke skriver:

  SN är tydligen helt humorbefriade, men det är bara att tacka för hjälpen att vinna.

 3. Lars Kriss skriver:

  Hej Fredrik,

  Din slutkläm är faktiskt ganska rolig. Det är tur att mitt humör inte påverkas av Centerpartiets opinionssiffror.
  Visst. Det är möjligt att jag använde lite vassare formuleringar, än vad jag hade gjort om det var en liten moderatbebis som indoktrinerats att tycka illa om Mona Sahlin. Men jag står fast vid åsikten att man bör hålla sina barn så långt bort ifrån politiskt arbete som möjligt.

  Tycker faktiskt att det är ganska obehagligt att se till exempel små barn som går med mamma och pappa i Första maj-tåget – eller för den delen släpas runt på stan med orangea ballonger efter något Alliansjippo.
  Nelly har rätt att forma sin egna åsikter. Och visst skulle det vara intressant om hon gick med i CUF några år in på 2020-talet? Det är ju inte så att Socialdemokraterna har gjort folkrepubliken Katrineholm till en spännande, företagsam stad att växa upp i…

  Hälsar
  Lars

 4. Tokmoderaten skriver:

  Bäste Fredrik,

  Jag anser mig ha en rätt skruvad humor och ett sätt som gör jag att jag ser det roliga i de flesta händelser. Men lik förbannat har jag svårt att se det roliga i hur en mamma redan innan dottern kan prata ordentligt inleder indoktrineringen.

  Jag har varit med om liknande behandling hemma i familjens lugna vrå som en liten försvarslös pojkspoling. Det var Första Maj-tåg i din hemstad, i Gnesta och Stockholm, det var Unga Örnar och aldrig någonsin gavs jag utrymme att tänka själv. Pusslet lades åt mig, men jag gillade inte bilden som som blev resultatet. Jag hittade en annan ideologi, kanske som en motreaktion på indoktrineringen – Nelly kommer med största sannolikhet välja något annat än ”Rörelsen” ifall det är just sånt här trams som väntar genom uppväxten.

 5. Se där, då har du ju lite humor trots allt Lars!

  Jag hyser den största respekt för dig som ledarskribent och det du skriver, även om jag inte delar din uppfattning. I det här fallet tycker jag dock att du gick omotiverat hårt fram och gjorde en höna av en fjäder.

  Jag har stor respekt för din uppfattning och ditt resonemang om att barn har rätt att forma sina egna åsikter, den ligger som det låter inte särskilt långt ifrån min egen ståndpunkt både vad gäller politik och religion. Men varför skrev du inte precis så då istället? Den överdrivna argumentation som du använder och de och ganska grova påhopp som återfinns i din ledarblogg tar ju död på vad som skulle kunna ha blivit en riktig intressant och konstruktiv diskussion.

  Om du kallar ett oskyldigt YouTube-klipp med tydliga humoristiska förtecken för ”politisk propaganda”, drar paralleller mellan Katrineholm och diktaturer så som Nordkorea och jämför nämnda socialdemokrater med Kim Jong Il – Vad har du då att skriva om de sanna diktaturerna och det förtryck som dagligen pågår där, den skrämmande propagandan som sprids via halvanonyma bloggar i bruna nyanser och på gator och torg och vem liknar du de personer som knackar på dörren till Sveriges riksdag med en politik som ställer grupp mot grupp och som graderar människor utifrån härkomst och sexuell läggning med?

 6. Fredrik,

  Att du har en rätt skruvad humor är jag beredd att skriva under på 😉 Men vad som är bra humor är givetvis synnerligen subjektivt och vad som är roligt ligger i betraktarens öga.

  Jag värderar inte roligheten i det aktuella YouTube-klippet, men jag vänder mig kraftfullt mot att kalla det för indoktrinering och politisk propaganda. Jag menar att det är en grov överdrift och jag tycker att det var ett övertramp att med hänvisning till den för diskussionen aktuella filsnutten likna föräldrarna fråga med Kim Jong Il.

 7. Oskar skriver:

  Hehe, nu råkar jag vara uppväxt i K-holm. Det var en mycket trygg och fin tid i mitt liv. Att kalla Katne folkrepublik är inte mycket annat än ganska löjligt.

  Jag kan ge Kriss rätt på ett sätt, jag hade gärna fått mer uppmuntran för min företagsamhet under uppväxten! Kan förstås inte vittna om det hade varit bättre någonannanstans…

 8. Johan Ulvenlöv skriver:

  Såg det här klippet och skrattade så jag grät :-), och lika mycket skrattade jag när jag så skrattade när jag så högerns reaktioner… 🙂

 9. Tokmoderaten skriver:

  Skratta på du Ulvenlöv. Själv skall jag klampa in på ett demensboende och börja ställa ledande frågor om Monas förtroende till de boende medan det filmas vilt. Kan nog bli lika härligt som det ovanstående klippet… 😀

 10. Jägarn skriver:

  Vad f-an ska man säga. Lars och ”Tokmoderat” måste skoja! Kul klipp på Nelly. Mindre roligt är den politik som förs idag. Väljer ändå att skratta, Hahahahah 🙂

Leave a Reply

MediaCreeper